København

Rullende akuthjælp: Nye 17 meter lange lastbiler kan behandle 40 patienter ad gangen

I lyset af det ændrede trusselsbillede i Europa i disse år har akutberedskabet opgraderet sit materiel.

Den mobile behandlingsplads består af en 17 meter lang, 30 tons tung lastbil med 430 hestekræfter. Foto: Region Hovedstaden

Region Hovedstadens Akutberedskab indvier fredag to nye mobile behandlingspladser. De skal bl.a. tages i brug ved hændelser med mange tilskadekomne.

Behandlingspladserne består af 17 meter lange, 30 ton tunge lastbiler med hver to store telte på 46 kvadratmeter. Tilsammen udgør hver plads over 130 kvadratmeter behandlingsplads under tag, hvor man kan behandle op til 40 patienter på samme tid uanset vejrforhold.

Hvem skal betale for din sikkerhed? Storby-borgmestre i strid med regeringen om terrorsikring

»Tid er en kritisk faktor ved livstruende skader. Når antallet af tilskadekomne overstiger ambulancekapaciteten, er der behov for at kunne udføre livreddende behandling på skadestedet, i stedet for i ambulancen på vej til hospitalet. I lyset af det ændrede trusselsbillede i Europa i disse år, har vi opgraderet vores materiel på området. Vi har hidtil været afhængige af behandlingspladsudstyr fra Beredskabsstyrelsen og Hovedstadens Beredskab, som vi har et rigtigt godt samarbejde med, men vi har nu helt moderne udstyr, som er tilgængeligt for os hurtigt,« siger lægefaglig chef i Akutberedskabet Peter Berlac i en pressemeddelse.

De nye behandlingspladser kan pakkes op og ned på 6-8 minutter foruden opsætning af telte og er klar til at modtage patienter til behandling inden for et kvarter, efter de ankommer. Lastbilerne skal ikke blot bruges ved pludseligt opståede episoder, men kan også tages i brug som til ambulanceberedskabet ved større arrangementer som eksempelvis Distortion, Copenhagen Marathon og Folkemødet.

Terrorværn af beton skal erstattes af træer og bænke

En behandlingsplads indeholder 30 bårer og 16 båreunderstel på hjul samt medicinsk ilt, en maskine til monitorering af værdier og afgive stød samt diverse forbindinger, armslynger, bind og udstyr til at stramme om arme eller ben ved massiv blødning som følge af eksplosion, skud eller lignende.

Derudover er der køkken, toilet, gulvvarme og klimaanlæg i lastbilerne. Det er første gang, at køretøjer som disse tages i brug til sådanne formål i Danmark og Norden i det hele taget.

»Jeg er rigtig glad for, at vi nu har fået vores egne behandlingspladser. De kan også hjælpe med at understøtte sikkerheden ved store folkelige begivenheder. Det glæder mig, at vi nu har en moderne og fleksibel løsning, som gør, at vi alle kan være lidt mere trygge. Vi håber selvfølgelig, at vi aldrig for alvor for brug for dem,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i pressemeddelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her