København

Politikere vil nedlægge forbud mod dieselbiler i København

Borgmester får opbakning fra partier i både rød blok.

Hvis der bliver fyldt diesel i bilen, kan det være slut med at komme ind i København, hvis det står til flere politikere i kommunen.

Hvis der flyder diesel rundt i ens bilmotor, kan man i fremtiden måske blive forhindret i at drøne igennem den danske hovedstad.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), har mødt opbakning fra flere partier efter sit forslag om at få dieselbilerne ud af byen.

Dieselbiler sviner 10 gange mere end lastbiler og busser

SF, Radikale Venstre og Alternativet erklærer sig positive over for et forbud mod dieselbiler, mens blandt andet Dansk Folkeparti stritter imod. Det skriver TV2.dk.

Et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at dieselbiler udleder flere giftige gasser end tilladt. Det drejer sig om kvælstofsfilte, NOx, der i 2015 førte til over 38.000 dødsfald.

»I forskellig grad bruger alle bilproducenter effektivt teknikker og strategier til deaktivere eller slukke udledningsstyringssystemerne, som de har installeret i køretøjerne. Vi viser, at det er et problem på tværs af dem alle, og at der er et globalt problem«, siger en af forskerne bag rapporten, Ray Minjares, til The Guardian.

Tidligere har man overvejet et lignende forbud mod dieselbiler i Norges hovedstad, Oslo, mens det allerede er indført i den tyske by Stuttgart.

Hos Forenede Danske Motorejere, FDM, kalder man forslaget unødvendigt og pointerer, at diselbilerne »bliver renere og renere«.

540 københavnere dør hvert år på grund af luftforurening. Seks af dem kan ledes tilbage til dieselbiler, ifølge FDM.

Hvis forslaget bliver stemt igennem på rådhuset, skal det igennem endnu en afstemning i Folketinget for at blive vedtaget.

Tidligere har Inde Bys Lokaludvalg forsøgt at tage sagen op uden held.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her