Ny lov hastes igennem Folketinget for at løse problemet med udenlandske tiggere

Folketinget vil gøre op med romalejr og tiggeri efter et kommunalt nødråb.

Artiklens øverste billede
Politiet har ryddet flere end 25 romalejre, siden Folketinget senest gav politiet nye muligheder for at sætte ind over for romaerne den 1. april 2017. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Paller med papstykker og tæpper står lænet op ad rækværket. Græsset er slidt ned til rødderne, og jorden blander sig med affald.

Det lille grønne frimærke på Nørrebro i København ligger op ad en trafikeret, tosporet vej og afgrænses mod Peblingesøen af en bred grussti.

De sidste mange måneder har området mere eller mindre permanent været omdannet til en såkaldt romalejr, hvor udenlandske flaskesamlere og tiggere overnatter ulovligt.

Man skal være meget varsom med den negative diskurs over for romaer. Den kan være med til at puste en hadsk stemning op om et i forvejen meget udsat mindretal.

Louise Holck, vicedirektør, , Institut for Menneskerettigheder

Lejrene, der findes i hele hovedstadsområdet, er den mest synlige del af problemet med tilrejsende såkaldte gadesovere, som Folketinget nu forsøger at dæmme op for.

»Det, vi er vidne til, hører på ingen måder hjemme i vores samfund,« sagde statsminister Lars Løkke (V) onsdag.

Under Folketingets afslutningsdebat meddelte han, at regeringen vil fordoble og skærpe straffen for »utryghedsskabende tiggeri« fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel.

Oprindeligt var der lagt op til, at forslaget skulle vedtages til september, men efter et møde mellem partiernes gruppeformænd torsdag er det besluttet, at lovforslaget allerede skal tredjebehandles den 14. juni.

Dermed kan loven træde i kraft, før politikerne går på sommerferie.

Kommunalt nødråb

Den landspolitiske interesse for området kommer, få dage efter at Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i et brev til Statsministeriet bad om hjælp til at håndtere udfordringen.

De omrejsende flaskesamlere, der overnatter tilfældige steder i byen, var ifølge ham blevet så stort et problem, at regeringen ikke længere kunne sidde det overhørigt.

Frank Jensen vil dog ikke betegne regeringens forslag som mere end »udmærket«, da det ikke adresserer hele problemet.

I dag betyder den fri bevægelighed i EU, at romaer og andre udlændinge kan slå sig ned i Danmark uden at have en fast bopæl. Den ordning vil overborgmesteren til livs.

»Opholdsdirektivet skal ikke bruges som et grundlag for opretholde et liv, hvor man er gadesover i et andet europæisk land og eksempelvis ernærer sig ved at samle flasker og dåser«, siger Frank Jensen til Ritzau.

Indtil videre lyder det fra regeringen, at justitsminister Søren Pape (K) har planer om at drøfte problemet i EU.

Farlig debat

I romalejren på Nørrebro sover to yngre kvinder i skyggen. Cyklerne står tæt omkring dem, og også en enkelt barnevogn står klar til at agere læssevogn, når sække med pantflasker skal fragtes rundt i byen – holdt på plads af blæksprutter.

Fyrre meter derfra holder en rød minibus på franske nummerplader parkeret. To sorte sækker ligger bagi, hvor sæderne er fjernet. De to romaer bag rettet har ikke lyst til at snakke, og det gør sig gældende for alle i lejren.

En større gruppe lavmælt diskuterende mænd besvarer et hej med »no English«, inden en ældre herre i en grøn vest demonstrativt afslutter ordvekslingen med et »good bye«.

I den uafhængige organisation Institut for Menneskerettigheder anerkender man, at der er problemer med nogle tiggere og gadesovere. Imidlertid advarer instituttet imod at tale nedsættende og generaliserende om romabefolkningen.

»Man skal være meget varsom med den negative diskurs over for romaer. Den kan være med til at puste en hadsk stemning op om et i forvejen meget udsat mindretal,« siger Louise Holck.

Hun bakker op om, at problemet skal løses i EU og opfordrer i den forbindelse til, at medlemslandene tager en diskussion med Rumænien om, hvilke forhold landet byder sine egne statsborgere.

»Det virker som et rigtigt spor, selv om det nok har længere udsigter,« siger Louise Holck.

Politiet har ryddet flere end 25 romalejre, siden Folketinget senest gav politiet nye muligheder for at sætte ind over for romaerne den 1. april 2017.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.