København

Radikale Venstre imod vejnavn opkaldt efter Moder Teresa

Radikale afviser vejnavn opkaldt efter Moder Teresa: »Hun førte en indædt kamp mod abort«

Endnu engang er der stærke følelser på spil, når nye veje i København skal navngives.

Denne gang drejer det sig om Moder Teresa, som Radikale Venstres lokale gruppeformand i Hovedstaden ikke finder værdig til et vejnavn.

»Udfordringen med Moder Teresa er, at hun førte en indædt kamp mod abort og reproduktiv sundhed. Og hendes organisation nægter stadig den dag i dag enlige mennesker at adoptere forældreløse børn på deres børnehjem, fordi man er bange for, at de er homoseksuelle,« siger Tommy Petersen fra Radikale Venstre.

For kontroversiel

Han peger på, at veje skal opkaldes efter personer, som alle kan samles om. Og her er Moder Teresa, som var katolsk nonne og modtog Nobels Fredspris i 1979 for sit arbejde for verdens fattigste, for kontroversiel efter gruppeformandens mening.

»Der er selvfølgelig nogle ting, hun har gjort, der er gode. Hun rejste verden rundt og mobiliserede folk i kampen mod fattigdom, hvilket var enormt positivt,« siger Tommy Petersen og fortsætter:

»Men samtidig havde hun meget konservative holdninger, som var med til at fastholde kvinder i fattigdom og ikke har gjort noget godt for spredning af HIV. Hvis man på den måde tager afstand fra både dansk lov og danske værdier, så er det ikke en samlende person, der skal hædres med en vej i København,« mener han.

»Traditionel kristen«

Niels Messerschmidt, der er informationschef i Den Katolske Kirke i Danmark, undrer sig over kritikken af Moder Teresa.

»Det bliver fremstillet som om Moder Teresas holdning til abort og homoseksuelle er fundamentalistisk. Men det er jo i bund og grund blot udtryk for traditionelle kristne holdninger. Det er jo ikke fordi, den katolske kirke har noget imod homoseksuelle personer som sådan,« siger informationschefen.

Han mener, at de radikales modstand mod at navngive en vej efter Moder Teresa er udtryk for en desavouering af Nobel-komiteen, der i sin tid fandt hende værdig til at modtage Nobels Fredspris.

»Hvis det fremover bliver sådan, at personer kun kan få opkaldt en vej eller plads efter sig, hvis de opfylder holdninger og synspunkter oppe i tiden, så kan man spørge sig selv, hvor mange af de historiske personer med veje opkaldt efter sig, der ville gå igennem nutidens ”smagsnåleøje”?

Så Moder Teresa er i dag for dig stadig værdig til Fredsprisen og til at få opkaldt en vej efter sig?

»Ja absolut. Vi kan i dag spørge, om hun burde have behandlet nogle mennesker anderledes, men vi må huske på, at hun har forsøgt at hjælpe folk med beskedne midler og under forhold, som ligger langt væk fra vores danske velfærdssamfund.«

Nutidens kontekst

Tommy Petersen mener dog ikke, at Nobels Fredspris og den historiske kontekst, som Moder Teresa levede i, er et argument for at se bort fra de punkter ved Moder Teresa, som han er kritisk overfor.

»Jeg synes, at det primært handler om den kontekst, vi befinder os i dag og de værdier, vi i dag sætter pris på. At få Nobels Fredspris fritager jo ikke folk fra at stå til ansvar for et eftermæle, når ting kommer frem,« siger han.

Han understreger, at hvis borgere henvender sig til ham med problemer med et bestemt vejnavn, så vil han gerne kigge på det.

Moder Teresas Vej er sammen med en række andre vejnavne netop nu i høring, som slutter efter påsken. Herefter vil byrådsmedlemmerne i Teknik- og Miljøudvalget tage det op til diskussion.

Dermed bliver igen åbnet for en debat om, hvem nye vejnavne skal opkaldes efter København. Her har Miljø- og Teknikudvalget tidligere diskuteret om både forhenværende statsminister Erik Scavenius og nyligt afdøde komponist Thomas Koppel.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Når tingene fortæller
Fossiler, ældgammel medicin, legetøj og møbler er bare nogle af de mange antikke ting, man kan se på og måske erhverve sig på Dansk Kunst- og Antikvitetshandler Unions censurerede udstilling i Børsbygningen på Slotsholmen.
Designer-kvinde uden alder
Modedesigneren Stasia lader sig ikke genne ind i en aldersbås. Hun sætter selv reglerne for, hvad hun kan tillade sig - og de har intet at gøre med alder.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland

Lillelund: Når pressen kollektivt ikke vil vide noget

Niels Lillelund
Finansministerens pressemøde om indvandringens pris var en sær forestilling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her