København

15 brandbiler sat ind for at slukke brand i historisk palæ

Siden kl. 04.25 natten til mandag har brandfolk uden held forsøgt at slukke branden.

Brandmænd arbejder på højtryk med at få bugt med branden i Holsteins Palæ på Stormgade i indre København. DRESLING JENS

Branden, der natten til mandag brød ud i et historisk palæ på Stormgade i indre København, hærger fortsat.

»Vi arbejder stadig meget intenst på at hindre brandspredningen fra baghuset, der er meget svært brandpåvirket, ind i hovedbygningerne,« siger operationschef ved Hovedstadens Beredskab Kristian Næsted, der forklarer, at dette bl.a. gøres ved at etablere en standsningslinje mellem bygningerne og arbejde med tekniske slukningsmidler, såsom skæreslukker.

Tidligere på dagen meldte Hovedstadens Beredskab om sammenstyrtningsfare i den del af bygningen, der er længst væk fra Stormgade. Bygningen har gennembrændinger i de bærende konstruktioner i etagerne, men står dog stadig.

Brand i historisk palæ: Fare for sammenstyrtning

Ifølge Kristian Næsted er det den bagerste, mest gennembrændte bygning, der besværliggør slukningsarbejdet.

»Det er svært at lave indvendig slukningsarbejde, som er det mest effektive i forhold til slukning af brande indeni vægge og i gulv- og loftskonstruktioner. Du skærer vægge og gulve op, og så slukker du direkte i konstruktionerne,« forklarer han og tilføjer:

»Men det er meget svært, når der er gennembrændinger og sammenstyrtningsfare, fordi mange ting kan brandmænd klare, men at få et loft ned i hovedet, det er svært at arbejde med rent sikkerhedsmæssigt.«

Derfor er brandmændene nogle steder nødt til at slukke branden udefra.

Brand i København skaber store trafikale udfordringer

Ilden har primært spredt sig, fordi huset er så gammelt. Samtidig er det svært at få bugt med ilden, da der er masser af brandbart materiale i konstruktionen.

»I en moderne bygning ville vi slet ikke have den slags udfordringer, for så ville stort set alting være lavet af beton,« fastslår operationschefen, der påpeger, at både vægge og gulve brænder i det gamle palæ.

Fakta: Historisk palæ var ejet af kongen

I øjeblikket arbejder omkring 15 brandbiler med slukningen.

Hovedstadens Beredskab forventer, at arbejdet kommer til at tage minimum et døgn endnu.

DRESLING JENS

Bygningen, der kaldes Holsteins Palæ, blev opført i 1687 for hofmarskal Henning Ulrich von Lützow. En række adelige har gennem tiden ejet palæet, heriblandt Frederik 6.

For et par år siden rykkede Klima-, Energi- og Bygningsministeriet ud, hvorefter selskabet Freja overtog palæet.

Det er nu under ombygning og omdannes til luksuslejligheder.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her