København

København advarer mod at plukke kommuner

Kommuner er bedre tjent med økonomiaftale end ingen aftale, mener Københavns S-overborgmester, Frank Jensen.

Det er bedst for kommunerne at indgå en økonomiaftale. Uden aftalen kan regeringen og Dansk Folkeparti suverænt styre kommunerne med puljer på finansloven for 2017.

Det siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, før det kommunale topmøde torsdag i Aalborg.

Her har Frederikshavn Kommune opfordret til, at Kommunernes Landsforening (KL) lader være med at indgå en økonomiaftale med regeringen med det omprioriteringsbidrag, som koster kommunerne 2,4 milliarder kroner årligt.

Med omprioriteringsbidraget mister kommunerne én procent årligt af deres budget fra 2016 til 2019. Det bør sendes retur til de 98 kommuner, mener Frank Jensen.

- En aftale med det rigtige indhold er langt at foretrække, siger Frank Jensen.

- Ellers kan Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti dele ud af vores penge på Christiansborg med finansministeren, så pengene ruller tilbage på nogle områder i en finanslov.

Næste år skal Københavns Kommune først spare godt 300 millioner kroner, inden kommunen leverer 247 millioner kroner i omprioriteringsbidrag, fastslår overborgmesteren.

- Så knækker filmen. Så kan det kun gå ud over kernevelfærden og bemandingen på de offentlige institutioner. Uanset om vi taler ældreomsorg eller børnepasning, siger Frank Jensen.

Spørgsmål: Socialdemokratiet indrykker annoncer imod bidraget med partiformand Mette Frederiksen. Er det mere en politisk kampagne end et forsvar for kommunal velfærd?

- Det er klart, at der er politik i dette. Men der er meget mere end Christiansborg-politik for os i kommunerne, siger Frank Jensen.

Han erkender, at budgetlovens sanktioner mod kommunerne har gjort dem mere nøjsomme end, da de i 90'erne og nullerne brugte langt flere penge end aftalt med regeringen.

- I dag er kommunerne meget effektive til at overholde indgåede aftaler. Det har selvfølgelig noget at gøre med de sanktioner, der er indført, siger Frank Jensen.

KL vil af med "spareforslag" i ny aftale med regeringen

Brøndbys socialdemokratiske borgmester, Kent Magelund, mener derimod ikke, at KL bør indgå en aftale, hvor omprioriteringsbidraget er med.

- Omprioriteringsbidraget betyder reelt serviceforringelser i kommunerne og udtrykker mistillid til det kommunale selvstyre. Det er urimeligt, og det må ophøre, skriver han i en pressemeddelelse.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her