København

»Hver fredag fra nu vil vi bede for Omar«

Mandagens uofficielle mindehøjtidelighed for den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid el-Hussein, eskalerede i løbet af kort tid. Fremover vil der hver fredag blive bedt for ham, lyder det.

Hver fredag vil Bilal Gurleyek invitere andre muslimer fra kvarteret til at komme og bede for Omar Abdel Hamid el-Husseins »muslimske sjæl«. Allerede nu har Bilal Gurleyek talt med en lang række mænd fra kvarteret, som også vil gøre Svanevej til et fast bedested hver fredag. Foto: Carsten Bundgaard

42-årige Bilal Gurleyek satte sig på knæ og lagde en seddel på jorden. Han lagde den foran de mange blomster, som forbipasserende dagen igennem havde lagt på jorden foran det sted, den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein natten til søndag blev skudt og dræbt af politiet.

På sedlen annoncerer Bilal Gurleyek, at dette sted fremover skal blive mødested for landets muslimer.

»Jeg tager stor afstand fra hans gerninger, og jeg har et stort problem med islamister. Men jeg er kommet her i dag, fordi han blev født som muslim, og han døde som en muslim, og som muslim føler jeg, at det er min pligt at komme og bede for ham,« siger Bilal Gurleyek, der ikke kendte den formodede gerningsmand, men som nu vil starte en ny tradition i Nørrebros nordvestkvarter i København:

Hver fredag vil han invitere andre muslimer fra kvarteret til at komme og bede for Omar Abdel Hamid el-Husseins »muslimske sjæl«. Allerede nu har Bilal Gurleyek talt med en lang række mænd fra kvarteret, som også vil gøre Svanevej til et fast bedested hver fredag.

»Vi tager ikke afstand«

Hele dagen vrimlede gaden med journalister, politifolk og lokale beboere. Nogle af de tilstedeværende kendte den formodede gerningsmand, mens andre blot kom forbi for at vise støtte til den afdødes familie.

Mens langt de fleste iagttagere, som Jyllands-Posten talte med i løbet af dagen, tog stærkt afstand fra lørdagens terrorhandling, var der andre af de fremmødte, som eksplicit ikke ønskede at tage afstand:

Jeg tror bestemt, at dette vil blive et nyt samlingssted for muslimer i København.
Bilal Gurleyek, vil starte en ny fredagsbøn på Svanevej

»Hvorfor tager I ikke afstand fra jøder, der dræber vores børn og voldtager vores kvinder i Palæstina? Hvorfor skal vi muslimer tage afstand?« sagde én af de tilstedeværende til Jyllands-Posten og fortsatte med hævet stemme og store armbevægelser, indtil han til sidst råbte højt:

»Vi tager ikke afstand. Det er vores pligt som muslimer at stå sammen. Nej, en muslim tager ikke afstand fra én, der elsker profeten Muhammed, saws sallam (fred og velsignelse være med ham, red.). Denne mand har følt medlidenhed med de lidende muslimer i Palæstina, han har et hjerte af guld. Se, der er masser af blomster – det er et bevis på, at folk er stolte af denne mand, fordi han ofrede sit liv for det, han troede på,« sagde manden.

»Allahu Akbar«

Fra klokken 16 og en halv time frem blev antallet af tilstedeværende mere end fordoblet, idet en gruppe på 30 unge, hætteklædte, maskerede mænd strømmede til. Da klokken nærmede sig 16.30, spidsede stemningen til, da de i høj fart og i samlet flok gik fra hjørnet af Nørrebrogade og Svanegade hen til det sted, hvor den 22-årige natten til søndag blev dræbt.

I én tydeligt koordineret bevægelse samlede de blomsterbuketterne op og kastede dem ned ad gaden. Angiveligt fordi det er imod muslimsk tradition at lægge blomster ved et sted, hvor en person er omkommet. I stedet klistrede de unge mænd en hvid seddel op på muren, hvor der stod »Hvil i fred. Må Allah være dig nådig«, før de gik på knæ foran drabsstedet.

Maskerede mænd fjernede blomster fra gerningsmandens dødssted

Med hænderne op foran ørerne bad de til Gud, før de i fælles flok rejste sig og råbte »Allahu Akbar« med knyttede næver i vejret. Ingen af de unge mænd ønskede at tale med Jyllands-Posten, men rygtet blandt de lokale iagttagere var, at én af de unge maskerede mænd var den 22-åriges lillebror.

Hvorvidt denne scene vil gentage sig hver fredag fremover, ville ingen af de tilstedeværende snakke med Jyllands-Posten om. Men Bilal Gurleyek er skråsikker:

»Jeg tror bestemt, at dette vil blive et nyt samlingssted for muslimer i København. Og det burde det også, for det er vores pligt at bede for en anden muslim,« siger Bilal Gurleyek.

Også efter det, han tilsyneladende har gjort?

»Det kan kun Allah tage stilling til.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her