Annonce
København

PET: Kina ville ikke tabe ansigt under besøg

Kinesisk sikkerhedschef fik nej, da han bad politiet om at fjerne Tibets flag i København, siger politileder.

Kinas præsident, Hu Jintao og hans kone besøgte blandt andet Den Lille Havfrue på Langelinie under besøget i Danmark. Foto: Stine Bidstrup

Forud for besøget af Kinas præsidents i Danmark sidste sommer blev politiet advaret om, at kineserne meget nødigt ville "tabe ansigt".

Det var Politiets Efterretningstjeneste, PET, der i en trusselsvurdering til Københavns Politi orienterede om den kinesiske bekymring.

Oplysningen er kommet frem tirsdag i Københavns Byret. Her skal en dommer afgøre, om politiet ulovligt frihedsberøvede seks personer fra Støttekomiteen for Tibet i forbindelse med præsident Hu Jintaos besøg i juni sidste år.

Og beskeden fra PET gav den operative leder, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, videre til betjentene i en briefing.

- Jeg fortæller, at der er en bekymring fra kinesisk side, fordi de ser anderledes på demonstrationer, end vi gør i Danmark, fortalte han under tirsdagens retsmøde.

Unik advarsel

Den kinesiske frygt for at "tabe ansigt" påvirkede dog ikke politiets planlægning, forsikrede Claus Hjelm Olsen. Men informationen var relevant, så betjentene kunne "være så bredt orienteret som muligt."

I forbindelse med besøg af statsledere fra andre lande har vicepolitiinspektøren aldrig fået en lignende advarsel fra PET, fortalte han.

De seks borgere klager blandt andet over, at de blev forhindret i at vise det tibetanske flag og af politiet fik besked om at skride "ad helvede til".

På Christiansborg Slotsplads blev to af dem gennet væk af betjente, som skal have sagt, at det netop denne dag var ulovligt at vifte med Tibets flag.

Tibets nationalflag har i praksis været forbudt i Kina, siden militæret tiltvang sig den endelige magt over landet i 1959.

Også i København spillede det en stor rolle for kinesiske myndigheder, om der blev viftet med flaget.

På et tidspunkt henvendte en kinesisk sikkerhedschef sig til politiets indsatsleder, Henrik Orye, der befandt sig på slotspladsen.

- Han ville have mig til at gribe ind over for "illegal flags". Men så forklarede jeg ham, at det gør vi ikke her, forklarede Orye fra vidneskranken.

Men ifølge aktivisterne fra støttekomiteen greb betjentene altså faktisk ind over for personer, der viste det flag, som kineserne ikke ønskede at se.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har dog også i et svar til Folketingets retsudvalg erkendt, at politiet fratog flere personer tibetanske flag i forbindelse med statsbesøget.

Strid om forløb

En af klagerne, Luna Pedersen, har fortalt, hvordan hun blev gennet væk fra Langelinie, som præsident Hu Jintao også besøgte. Hun stod med et tibetansk flag.

En kvindelig betjent trak Luna Pedersen væk og visiterede hende på en mistanke om besiddelse af narkotika, har Pedersen fortalt.

Under afhøringen kunne Henrik Orye dog ikke forklare baggrunden for visitationen. Men han gættede på, at betjenten ønskede at undersøge, om hun havde kasteskyts med sig.

En af de seks klagere hævder, at han blev frihedsberøvet i Kongens Have i en times tid, hvor han var omringet af betjente.

Politiets indsatsleder huskede, hvordan en fem-seks personer i haven havde påkaldt sig opmærksomhed. Men de blev ikke frihedsberøvet, lød det.

- De kunne bare gå, sagde Henrik Orye.

Retssagen fortsætter senere med afhøringer af flere politifolk og med procedurer fra klagernes advokat og fra en repræsentant for Københavns Politi.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her