Kriminelle unge slås indbyrdes

Ud over at begå kriminalitet mod andre kriminelle unge har politiet set en del interne sammenstød, hvor knive og maskinpistoler er magtmidlet.

Unge indvandreres kriminalitet af større eller mindre karakter skaber travlhed hos specialafdelingerne hos Københavns Politi. I går sagde politidirektør Hanne Bech Hansen til JP København, at hun anser de unge utilpassede som det største kriminalitetsproblem, København har i dag.

Ud over at de skaber utryghed, er involveret i gaderøverier, indbrud, tyverier og anden form for kriminalitet, har der også været en række grove tilfælde, hvor forbrydelserne er langt alvorligere. Hos Københavns Politis afdeling A, der efterforsker grov vold, drab og sædelighedsforbrydelser, siger kriminalinspektør Ove Dahl:

»De fylder meget i vores hverdag. Når vi snakker personer af fremmed herkomst, snakker vi vold, drab, drabsforsøg og voldtægt. Man kan ikke pille den ene nationalitet ud frem for den anden, men man kan konstatere, at vi har et problem.«

Han hæfter sig bl.a. ved, at der er mange interne opgør mellem indvandrerne.  • For 13 måneder siden jagtede to grupper indvandrer-unge hinanden rundt i natten i Indre By. De endte ved Teglgårdsstræde, hvor en 27-årig mand blev stukket med en kniv i hovedet, så han kort efter døde af kvæstelserne. Angiveligt havde en fra den ene gruppe råbt noget til en fra den anden gruppe.
  • 18. april var der skyderi med maskinpistol på adressen Ruten 6 i Brønshøj, hvor en blev ramt. To grupper var blevet uenige om en pengegæld.
  • 2. juni blev der igen skudt med maskinpistol på åben gade på Nørrebro, hvor en kampsportsinstruktør og en kvinde blev ramt. Angiveligt ønskede gerningsmændene at hævne sig på instruktøren, der slap med et skud i ballen.
  • 3. november affyres seks skud mod en kioskejer på Fredensgade. Mirakuløst bliver han end ikke kvæstet, men tre kugler ødelægger hans frakke. Politiet mener, at der var tale om et opgør i pakistanske kioskkredse.


»Det er alle eksempler på, at man benytter andre metoder end dem, vi kender i Danmark, når man strides. Der er her tale om et bredt udsnit af personer, der kommer fra Tyrkiet, Pakistan, Iran, Irak og andre lande,« siger Ove Dahl.

Han nævner også voldtægter, hvor afdelingen i år har haft ca. 50 anmeldelser, og hvor udlændinge er anmeldt for at stå bag halvdelen.

»Det må kaldes en megaoverrepræsentation,« siger kriminalinspektøren.

Serierøverier

Også i bl.a. røveriafdelingen har der været en del sager med udenlandsk kriminalitet. Som JP København kunne skrive i sommer, er der sket en ny trend i retning af, at grupperinger på mellem 3 og 10 unge begår serierøverier mod især supermarkeder, men også pengeinstitutter og pengetransporter.

»I de her røverbander må vi sige, at hovedparten er udlændinge, men der er altså også danske kriminelle unge involveret,« siger kriminalkommissær Svend Foldager.

Et andet fænomen, som mere betegnes som "voksenkriminalitet", er udenlandske røverbander - typisk fra Baltikum - der tager hertil, begår forholdsvis brutale bankrøverier, hvorefter de tager til Sverige og gentager handlingen. I sidste uge blev tre estere dømt fængselsstraffe for netop et sådant røveri.

Røveriafdelingen beskæftiger sig også med de millionstore tyverier, der bl.a. er sket hos taskefirmaet Louis Vuitton, hvor der kort før jul forsvandt varer for tre mio. kr. Politiet kender ikke gerningsmændene, men siger, at det er sjældent, at tyvekosterne dukker op i Danmark igen.

Udlændinge er ifølge politiet også stærkt involveret i økonomisk kriminalitet som moms- og skattesnyd samt ulovlig import af varer til kioskmiljøet.

»Det er en ren jungle, når vi snakker økonomisk kriminalitet. Der er et lidt for afslappet forhold til det at skulle betale skat og afgifter, og vi har rigtigt mange sager,« siger chefkriminalinspektør Per Larsen.

Dertil kommer, at der i øjeblikket står adskillige millioner kroner på en spærret konto hos bedrageriafdelingen - penge, der er beslaglagt i Københavns Lufthavn, hvor udlændinge forsøger at rejse ud af landet med flere hundredetusinde kroner i bagagen.

Hvis der ikke kan redegøres for pengebeløbet, bliver det beslaglagt. Ifølge politiet er det de færreste, der senere kommer og gør krav på de mange kontanter - og så er formodningen, at de er tjent ved sort arbejde eller kriminalitet.

carsten.christensen@jp.dk

jesper.stein@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.