København vil være ren hovedstad

Mens morgentrafikken brød sammen i går morges uden for Rådhuset, præsenterede København og Malmö tanker om en sund og miljøvenlig Øresundsregion

»Den bedste målestok for en sund og bæredygtig by er, om man ønsker, at ens børn skal vokse op og leve livet i byen«

Ordene kom fra lederen af Det Europæiske Miljøagentur, spanieren Domingo Jimenez Beltran, da komiteen bag "København som Europas Miljøhovedstad" i går lagde planer frem for hele Øresundsregionen.

Ganske vist er han selv af andre grunde på vej væk til et andet job på EU-karrieren, men hans søn har ikke tænkt sig at forlade København, fortalte Domingo Jimenez Beltran og fik veltilfredse og anerkendende smil frem hos både overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) og miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF).

De to borgmestre sætter nu al deres politiske prestige og kræfter ind på at få placeret København i den europæiske bevidsthed, så bynavnet straks udløser reaktionen; "Det er jo byen, hvor de kan alt med miljø".

Det grønne stempel ville lederen af Det Europæiske Miljøagentur endnu ikke uddele på unionens vegne, men han kunne dog opmuntre med, at København kandiderer til titlen, og at det er værdifuldt, at byen på mange miljøområder viser, hvad vej andre storbyer bør vælge.

I front med affald

Siden København i 1998 erklærede sig selv og Øresundsregionen for Europas miljøhovedstad, har regionen arbejdet på at gøre sig fortjent til titlen, og vil nu have mere fart på processen.

Regionens kommuner, Miljøministeriet, Det Europæiske Miljøagentur og en række virksomheder går sammen om at trække flere miljøvirksomheder til regionen og styrke forskningsmiljøet på områdets universiteter. Øresundsregionen er allerede kendt for sit arbejde for en bæredygtig udvikling. I en international undersøgelse om byernes levevilkår fra den januar i år blev København placeret på en 5. plads ud af 214 mulige.

»Vi er allerede med i miljøeliten i Europa. Vi er bl.a. i front med affaldshåndtering, hvor folk fra mange lande valfarter til København for at se, hvordan vi bærer os ad. Men vort største aktiv er den stigende miljøbevidsthed hos borgerne, som skal drages med ind i arbejdet,« siger overborgmester Jens Kramer Mikkelsen.

Navnlig affaldshåndteringen og genanvendelse er et af de steder hvor København er nået langt i de seneste år. Genanvendelsen af affald er øget fra 17 procent i 1988 til 60 procent i dag. Målet er at nå 67 procent i 2007.

Selv om københavns miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), glæder sig over, at byen allerede er blandt de reneste og mere bæredygtige storbyer i Europa, skal der ikke hviles på laurbærrene :

»Vi vil sætte miljøpolitiske mål for forskellige område og være ærlige om de problemer, der også er, ellers får vi ikke et bedre miljø. Det er stadig store problemer med trafikkens miljøpåvirkninger - det er en af de største politiske udfordringer - og stadig problemer med forurenet jord og forurening af vandområder. Men vi tør erkende problemerne ellers kan vi ikke løse dem. Det kommer også til at handle om adfærd - om dig og mig, om at vi må ændre vore vaner,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Trafik er stort problem

At problemerne med trafikken trænger sig på, blev tydeligt demonstreret, fordi flere af paneldeltagere var voldsomt forsinket, da den københavnske morgentrafik brød sammen i går morges med op til tre timers forsinkelser.

Netop det fik Rolf Pålsson, kommunalråd i Malmø til at komme med en opfordring til transportadfærd, når København og Malmø bindes sammen med broen.

»Trafikken er vokset til et stort problem. Derfor er det vigtigt at køre kollektivt. Lad os tage toget, når vi skal mødes i fremtiden,« siger Rolf Pålsson.

En af de erhvervsvirksomheder der er gået med i arbejdet, er Siemens A/S.

»København kan komme på landkortet som stedet, hvor man tager hen for at se på miljøløsninger. Men det kræver, at vi opstiller mål og retningslinier for miljøarbejdet, som kan tiltrække kompetente personer til området. Derudover er konkurrence altafgørende for, at der bliver udviklet nye ideer, så regionen kan blive et verdenskendt center for viden om miljø, siger administrerende direktør Leif Getreuer.

peter.kronsted@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen