Farvel til nordisk slot

Skatteyderne sparer 600.000 kr. ved, at kommunen trækker sig ud af nordisk samarbejde om konferencecenter ved Stockholm.

»Det her er det stockholmske blodbad. Vi er vidner til et mord på det nordiske samarbejde - sandsynligvis styret af EU's magtelite i Bruxelles.«

Debatten torsdag i Københavns Borgerrepræsentation om afviklingen af Stiftelsen Hässelby fik sindene i kog hos Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ. Siden 1963 har Københavns Kommune sammen med de øvrige nordiske hovedstæder betalt til Hässelby Slot uden for Stockholm, som har fungeret som et konferencecenter for nordisk samarbejde. Blandt andre har lokalpolitikerne her kunnet diskutere emner som nærdemokrati.

København betaler cirka 600.000 kr. om året til samarbejdet, og på baggrund af slottets skrantende økonomi besluttede et stort flertal at trække sig ud.

Kulturborgmester Hans Thustrup Hansen (K), Mona Heiberg (S) og Martin Günter (SF), alle medlemmer af kulturudvalget, var på skift på talerstolen for både at beklage og forsvare beslutningen om at trække sig ud af samarbejdet.

»Tiden er løbet af stiftelsen. I dag er det lige så naturligt at samarbejde med folk fra Tyskland og Canada,« sagde Hans Thustrup Hansen, som også tilbage i 1963 var med til at oprette stiftelsen.

Martin Günter afviste generelt, at tiden er løbet fra det nordiske samarbejde og eneste grund til, at han kunne stemme for afviklingen af samarbejdet var, at Oslo allerede havde trukket sig ud.

De mange vemodige taler fik Jens Kjær Christensen (El) til fra talerstolen at kalde Thustrup, Günter, og Heiberg for "de tre rejsekammerater" med henvisning til, at netop de tre tilsyneladende har været flittigst til at besøge slottet i Sverige. Jens Kjær Christensen mente kort og godt, at samarbejdet var udlevet.

Kun Lars Hutters valgte at stemme imod beslutningen om at trække sig ud af samarbejdet.

Det er meningen, at samarbejdet mellem hovedstæderne fremover skal varetages af byerne på skift. Der foreligger dog ikke en konkret plan om, hvordan det skal foregå.

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen