Annonce
København

Kamp om hashhandel på Christiania

Det kan være til stor skade for forhandlingerne mellem staten og christianitterne, at der i øjeblikket foregår en magtkamp mellem nye og gamle hashsælgere på Christiania.

En voldelig konflikt mellem de løsladte pushere og vagter fra Christiania og en gruppe andengenerationsindvandrere, der i flere måneder har forsøgt at overtage det lukrative hashmarked i Fristaden, er i øjeblikket i gang.

Det kan genere de afsluttende forhandlinger mellem christianitterne og regeringen, vurderer kilder tæt på forhandlingsforløbet.

Ifølge JP Københavns oplysninger har nogle af hashhandlerne forsøgt at lægge pres på forhandlerne under fællesmøder for at undgå en normalisering af Fristaden.

På Christiania er der fortsat såkaldt konsensusdemokrati, og det betyder, at alle skal være enige på fællesmøderne, før forhandlerne kan acceptere eller forkaste forslag fra modparten i forhandlingerne.

»Det er dybt bekymrende, hvis det skal ødelægge noget i slutfasen,« siger en kilde tæt på forløbet.

Christianias advokat Knud Foldschack siger, at der har været knas i forhandlingerne, men han afviser, at forhandlingerne er decideret truet.

»Så langt kan man ikke gå. Der vil altid være nogle delte meninger på Christiania. I mine øjne er vi ekstremt langt i forhandlingsforløbet,« siger advokaten.

To persongrupper

Hos Københavns Politi bekræfter chefen for narkoafdelingen, kriminalinspektør Ole Wagner, at der i øjeblikket foregår et opgør mellem to persongrupper.

»De "gamle" pushere og vagter er blevet løsladt, og mens de har siddet varetægtsfængslet, har nye grupper forsøgt at etablere sig. Man giver ikke frivilligt afkald på så stort et marked, og derfor ser vi i øjeblikket en konflikt. Vi har set konfrontationer, hvor der er uddelt bøllebank, og samtidig er nogle bevæbnede. Vi har også igen konstateret noget, der minder om et maskeret vagtkorps. Det er formentlig ikke i christianitternes interesse,« siger Ole Wagner.

Derfor følges situationen på Christiania i øjeblikket tæt fra politiets side, der dagligt patruljerer i området.

»Vi har også hørt, at nogle af de gamle hashhandlere forsøger at påvirke forhandlingerne. Deres interesser er anderledes end de øvrige christianitters. Samtidig er vores dialoggruppe med christianitterne gået i stå, hvilket er en kedelig udvikling,« siger Ole Wagner.

Ifølge politiet finder hashsalget sted omkring Abegrotten for enden af Pusher Street.

Ukendt konflikt

Medlem af Christianias forhandlingsgruppe, Peter Plett, siger, at han ikke kender til konflikter mellem nye og gamle hashsælgere.

»Men når man bor på Christiania, siger man ikke alt muligt om folk, der sælger hash. Jeg tør ikke sige om konflikter på hashmarkedet har betydning for vores forhandlingsmuligheder, men hvis nogle trues med at blive smidt ud, så står vi sammen - christianitter, hashhandlere, hele bundtet. Men det er rigtigt, at der er nogle, der mener, at forhandlingerne er rent skuespil og tiden må vise, om de får ret,« siger Peter Plett.

Det nyligt afholdte folketingsvalg har betydet en pause i Christianiaforhandlingerne.

Men i løbet af marts forventes Slots- og Ejendomsstyrelsen at indstille til finansminister Thor Pedersen (V), hvilke løsningsmodeller, der er bedst for Christiania set fra styrelsens side.

carsten.christensen@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her