Ekspertråd frem for integrationsråd

Umiddelbart er tanken omkring integrationsrådene fornuftige, da man igennem disse forsøger at få tilgodeset de etniske minoriteters interesser og rettigheder i samfundet. Der eksisterer imidlertid en række problemstillinger omkring integrationsrådenes struktur og rolle.

Forældet tanke

For det første bygger rådene på en forældet tanke om, at medlemmerne i rådet repræsenterer deres landsmænd, således at en nationalitet opfattes som én homogen gruppe. På den måde kommer én person til at repræsentere en hel nationalitet, hvilket ikke er et retvisende billede. For det andet er medlemmerne valgt ud fra deres etniske baggrund frem for deres faglige kvalifikationer, der ikke nødvendigvis er med til at skabe det bedste udgangspunkt for integrationsindsatsen i kommunen. For det tredje har en stor del af integrationsrådene ikke nogen formel høringsret, hvilket kun forpligter kommunalbestyrelsen til at høre på rådene, men ikke til at følge deres anvisninger. Det gælder dog ikke i Københavns Kommune, hvor der er formel høringsret.

Ekspertise

Integrationsrådene bygger i deres nuværende form på en forældet tanke, som måske havde sin berettigelse for 10 år siden, hvor man betragtede de etniske minoriteter som "eksperter", der sad inde med viden om løsninger og forslag til håndtering af de udfordringer, integrationen medførte. I dag derimod er tiden en anden. Vi har en række eksperter, der sidder inde med viden på området og som i kraft af deres faglige kvalifikationer er vant til at takle de problemstillinger, der foreligger på området. Det bør i stedet være disse faglige eksperter, der sidder i integrationsrådene og sparrer med kommunalbestyrelserne. Udgangspunktet for sammensætningen af integrationsrådene må derfor være faglig ekspertise frem for kvalificering via etnicitet alene. Det er højst besynderligt, at man i dag kan sidde i integrationsrådene, fordi man eksempelvis har en tyrkisk baggrund og dermed anses for at kunne komme med løsningsforslag til håndtering af de udfordringer, vi står over for. Ved at prioritere ekspertise frem for etnicitet i rådene mister man ikke nødvendigvis medlemmer med anden etnisk baggrund, idet mange etniske minoriteter beskæftiger sig med området professionelt. På denne måde vil man tværtimod kunne samle 15 personer med praktisk erfaring inden for integrationsarbejde inden for områderne; arbejdsmarked, social og sundhed, uddannelse, kultur og fritid.

Mere indflydelse

I stedet for den nuværende struktur bør Københavns Kommune og andre kommuner med integrationsråd redefinere rådets indflydelse. Såfremt rådene bliver professionaliseret, dvs. udelukkende består af eksperter, kunne man overveje, om den formelle høringsret ikke skulle indføres i alle kommuner, så eksperterne bliver hørt. Rådene bør have mere indflydelse på de beslutninger, som kommunalbestyrelsen tager, og kommunalbestyrelsen bør inddrage integrationsrådene tidligst muligt i udviklingen af nye initiativer, der måtte komme fra både kommunalbestyrelsen og integrationsrådene selv. Dernæst har integrationsrådene i dag meget begrænsede økonomiske midler til overhovedet at iværksætte eller gennemføre initiativer, som kunne understøtte en bedre integration i kommunerne. Dette skal naturligvis ændres, så rådene har et fundament for overhovedet at komme med kvalificerede initiativer.

Hvis man fra kommunernes side er indstillede på at tage integrationsarbejdet seriøst og ønsker kvalificeret input til at foretage holdbare løsninger, bør man seriøst overveje at ændre den nuværende struktur og form. Den nuværende form, som har eksisteret siden slut-90'erne, tyder ikke på at have båret frugt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.