Hård kritik af borgmestres ekstraindtægt

Landets førende forvaltningseksperter mener, at borgmestres ekstraindtægter for diverse udvalgs- og bestyrelsesposter bør afskaffes, fordi de skaber mistanke om inhabilitet. JP København offentliggør i dag de syv københavnske borgmestres samlede løn.

De københavnske borgmestre bør afstå fra at modtage de tusinder af kroner, de modtager for diverse bestyrelsesposter ud over deres borgmesterløn.

Pengene fra de såkaldte ekstra ben til borgmestrene skaber mistanke om usaglige beslutninger og inhabilitet, vurderer flere af landets forvaltningseksperter. Ministrene i regeringen må ikke være medlemmer af bestyrelser netop af frygt for interessesammenfald, og det bør også gælde borgmestrene, lyder argumentet.

»Der kan let opstå uklarhed om, hvilken kasket borgmestrene har på. Tanken bag reglerne for ministrene er, at der aldrig må opstå tvivl om deres beslutninger og interesser. Det bør man overføre,« siger Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning, Københavns Universitet.

Han vurderer, at kravet om, at borgmestre ikke kan modtage ekstraindtægter fra udvalgs- og bestyrelsesposter, bør gælde over hele landet.

»Men mulighederne for at sidde i større og mere indtægtsgivende organer er større i København. Derfor er fristelserne og problemet større her. Det er et af de områder, hvor man har fornemmelsen af for meget kammerateri. Politikerne vil selv kunne forbedre deres omdømme med skrappere regler,« siger Tim Knudsen.

JP København har bedt om aktindsigt i samtlige vederlag til de syv borgmestre på Københavns Rådhus. Den viser, at overborgmester Lars Engberg (S) modtager 309.184 kr. om året for diverse bestyrelsesposter ud over sin overborgmesterløn på 810.697 kr. om året.

Bl.a. udløser en plads i bestyrelsen for Bella Center A/S 24.000 kr. om året, mens Ørestadsselskabet I/S sender 130.000 kr. om året til overborgmesteren.

Miljøborgmester Winnie Berndtson (S) er godt med og får årligt 181.836 kr. for sine udvalgsposter ud over borgmesterlønnen på 706.269 kr.

Bl.a. får hun hvert år 50.000 kr. for at sidde som næstformand i skraldefirmaet R98.

Winnie Berndtson udtalte sig i foråret som miljøborgmester om R98's 50-årige monopolaftale med Københavns Kommune, og flere beskyldte hende for at være inhabil.

»I tilfældet med kommunens renovation er det netop kommunen selv, som påvirker betingelserne for skraldeselskabet. De ekstra indtægter bør afskaffes, alene fordi der er risiko for usaglige hensyn. Det er der bestemt grund til at se nærmere på, f.eks. i den nye kommunalreform,« siger Oluf Jørgensen, forvaltningsekspert og lektor ved Danmarks Journalisthøjskole.

Vederlag bør afskaffes

Spørgsmålet om inhabilitet dukkede også op, da forhenværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) gik fra sin bestyrelsespost i Ørestadsselskabet til jobbet som adm. direktør samme sted.

Professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitetscenter Peter Bogason er enig i, at man bør afskaffe alle ekstra vederlag.

»De skaber mistanke om inhabilitet, når borgmestrene skal træffe beslutninger. Afskaffelsen vil skabe mere klarhed, og vi vil vide, at borgmestrene er uden egeninteresser ud over deres eget parti,« siger Peter Bogason.

Overborgmester Lars Engberg (S) mener, at der er poster, som kommunen er nødt til at besætte. Men han er åben over for at afskaffe vederlagene.

»På den måde undgår vi diskussionen om interessekonflikter. Men reglen bør gælde alle landets borgmestre - ligesom med ministrene,« siger han.

lars.pedersen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen