Ungdomshusets skæbne afgøres til december

Striden om retten til Ungdomshuset på Jagtvej, der i princippet ejes af den kristne sekt Faderhuset, afgøres til december. De unge varsler protester på gaden de kommende måneder.

Den 1. december bliver Ungdomshusets fremtid endelig afgjort, når ankesagen mellem husets ejer, Human A/S, og fire personer fra Ungdomshusets kontaktgruppe afsluttes i Østre Landsret.

Vinder Human A/S, der er ejet af den kristne sekt Faderhuset, ryger de unge ud.

Allerede for et år siden afgjorde Københavns Byret sagen til fordel for Human A/S og krævede de unge ud med kort varsel, men da sagen blev anket, fik det opsættende virkning, og derfor er der fortsat alternative aktiviteter i det berømte og berygtede hus på Jagtvej i København.

Sag om brugsret

Sagen handler om brugsretten til huset. Human A/S købte ejendommen af Københavns Kommune for ca. tre år siden og vil derfor gerne kunne disponere over ejendommen. Da de unge ikke har betalt en krone i husleje til Human A/S, skal de smides ud. Det synspunkt støttede Københavns Byret i januar 2004.

På den anden side mener brugerne af huset, at de har indgået en gyldig og fortsat bindende aftale med Københavns Kommune i 1982 om retten til huset, og derfor kan de ikke bare smides ud. Alternativt mener de, at den 22 år gamle aftale indebærer, at kommunen skal skaffe dem et tilsvarende fristed.

Brugsaftale

En anden aftale fra 1997 blev indgået mellem Ungdomshusets daværende kontaktgruppe bestående af fire personer og det daværende KUC, Københavns Ungdoms Centre, der hørte under Københavns Kommune.

Selv om aftalen blev indgået med KUC, var det på vegne af Københavns Kommune, og kommunen havde derfor gyldig ret til at ophæve aftalen, vurderede byretten. Med andre ord blev alle tidligere brugsaftaler kendt ugyldige, da kommunen solgte huset.

Derfor har Ungdomshusets advokat, Bjarke Madsen, også taget forbehold for - når landsretssagen er afgjort - at kræve erstatning fra Københavns Kommune for kontraktbrud.

Fra Faderhusets side blev sagen anlagt mod de fire personer fra kontaktgruppen med krav om knap 900.000 kr. i bl.a. skyldig husleje.

Aktioner på gaderne

I en pressemeddelelse fra Ungdomshuset, fastslår husets pressegruppe, at københavnerne i de kommende måneder kan forvente en del aktioner på gaderne i kampen for at bevare lokalerne på Jagtvej. Desuden understreger de, at det ikke handler om en kamp mellem »utilpassede autonome« mod »en gruppe mentalt forvirrede højreradikale kristne«, men en kamp for bevarelse af retten til kulturel forskellighed, og så sammenligner de situationen med den, christianitterne befinder sig i.

Sagen i Østre Landsret indledes 21. november, og der er afsat seks retsdage.

carsten.christensen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.