Pakistan-støtte med pressetække

»Tænk over, at I kan komme hjem til varm kakao og flødeskum. Det kan de ikke.«

På PC-skærmen kaster den lille gut med de utæmmelige krøller og brune tekoppe-øjne argumenterne ud i grams. Seerne har bare at hoste op, og det er helt i orden, hvis det kræver lidt dårlig samvittighed at få dem til lommerne.

»Kan I ikke bare undvære to kroner? I får så meget!«

142,50 kr. til Røde Kors

Det er efterhånden en måneds tid siden, at 11-årige Miad Beyk satte sig foran computerens webcamera i sit børneværelse. Med kravlenisser, et holdbillede af FCK anno 2004 og japanske tegneseriefigurer som baggrund optog han sin egen lille støttefilm om jordskælvene i Pakistan.

Drengen med de iranske rødder viste filmen til klassekammeraterne i 5.d på Holmagerskolen i Greve, syd for København, og fik på den måde skrabet 142,50 kr. ind til Røde Kors. Det lokale skoleblad tog historien op, og snart efter begyndte eleverne at tale mere og mere om den humanitære katastrofe i det fjerne land. Så meget at de engang imellem smed deres lommepenge i raslebøssen på katederet.

Nu fik Miad Beyk for alvor smag for rollen som indsamler, og han begyndte at kime medierne ned for at fortælle om sit projekt.

Pakistan fryser

I går eftermiddag var det bl.a. blevet KØBENHAVN's tur til at møde den lille igangsætter. Og der var gang i charmeoffensiven med det samme:

Mormor tog imod overtøjet, mens Miad og vennen Marcus bød på muffins og Tictac-pastiller. Bagefter forklarede de, hvad der gør naturkatastrofer så interessante. Hvorfor han foretrækker webcameraet frem for Play Station-spillene:

»Herhjemme er vi rigtig forkælede, når man tænker på, hvordan de har det andre steder i verden. Vi læser ret meget om deres problemer på internettet. I Pakistan mangler mange familier et telt, og de får kun en gasflaske til at varme sne til vand. Når gassen slipper op, er det bare ærgerligt,« siger Miad Beyk.

Sammen med Marcus planlægger han at lave flere og længere film end den 1 minut og 42 sekunder lange video til støtte for jordskælvsofrene:

»Vi vil lave en til om naturkatastroferne. Den skal være sådan en dokufilm og handle om Richter-skalaen. Og en om, hvor farligt fyrværkeri kan være.«

Da interviewet var ovre, og Deres udsendte skulle til at forlade rækkehuset i Greve, spurgte Miad Beyk lidt forsigtigt, om det egentlig er vigtigt for aviserne at komme først med historierne. Interessen i dagbladsbranchens konkurrencevilkår gav mening øjeblikket efter, da fotografen åbnede hoveddøren. Udenfor stod to kolleger fra Ekstra Bladet og kiggede mistroisk ... Godt formål eller ej. Mange voksne PR-folk ville nok misunde Miad for hans sjældne pressetække.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen