Teater: Hede forbindelser

Der er dømt begær og drift under Østre Gasværk Teaters store kuppel. Morten Kirkskov er instruktør på "Farlige forbindelser" fra 1782, som er ganske aktuelt.

I efteråret havde Morten Kirkskov premiere på sin egen forestilling "De ubekendte", som nogle fandt stødende, da den mandlige hovedperson havde et forhold til en statsminister, som hed Anders F. Tidligere har han instrueret en forestilling om en mand, der havde et forhold til en ged.

Nu er han aktuel med forestillingen "Farlige Forbindelser", som hverken handler om geder eller statsministre, men derimod om rokokotidens seksualmoral.

Det er måske ikke tilfældigt, at Morten Kirkskovs forestillinger ofte handler om det seksuelle.

»Man kan ikke komme udenom, at vores forhold til sex er en af de afgørende ting i vores liv. Hvis folk ikke vil indrømme, at drift er en del af deres liv - så tror jeg, at de lyver,« siger Morten Kirkskov.

Handlingen foregår i rokokotiden, og den tid kan til en vis grad overføres til vores, mener instruktøren.

»Rokokotiden og nutiden minder om hinanden på den måde, at forholdet til begær og sex er løbet løbsk. Vi dyrker det i en sådan grad, at det mister sin betydning og sit indhold,« siger Morten Kirkskov.

Hovedpersonen i "Farlige forbindelser" har således et forhold til stort set alle seks kvinder i stykket, og det skulle være tydeligt, at stykket handler om seksualmoral. Men der er også en anden morale; at der hører et menneskeligt fordærv med, når man som den franske overklasse udnytter alt og alle.

»Det foregår lige op til den franske revolution, og det er disse menneskers sidste krampetrækninger, inden de får hovedet kappet af. Forestillingen viser, at der er grænser for, hvor meget man kan manipulere og udnytte andre mennesker,« siger Morten Kirkskov.

Handler om image

I stykket er den kvindelige hovedperson ikke i stand til at vise kærlighed, da hendes egen forfængelighed kommer i vejen. Det har konsekvenser for hendes liv.

»En af hendes replikker er, at forfængelighed og lykke er to uforenelige størrelser. Hendes forfængelighed bliver hendes egen ulykke, fordi hun ikke er i stand til at vise kærlighed,« siger Morten Kirkskov.

Selv om man ofte synes, at alting er typisk for netop ens egen tid, mener Kirkskov, at vi er specielt forfængelige i vores tid, da vi er mere optagede af vores personlige udtryk end nogensinde før.

»Der er så meget indbildning og form i dag. Men hvis man prøver at skabe et image uden indhold, glemmer man måske at finde ud af, hvem man i virkeligheden er, og så har man tabt,« siger han - blandt andet med henvisning til den industri, der lever af at gøre folk kendte.

I gasværket

Skuespillerne har netop trænet deres talenter udi fægtning på scenen. De er gået nu, og Morten Kirkskov viser rundt på scenen under gasværkets store kuppel. Gulvet er mønstret parketgulv i flere niveauer, og bag scenen står et jernhegn, som skal holde pøbelen væk fra overklassens boliger. Skuespillerne skal have rokoko-inspirerede kostumer på, og instruktøren er glad for, at de skal spille netop det stykke i den store bygning.

»Det er et lidenskabeligt og melodramatisk stykke. Det handler om basale følelser som kærlighed, hævn og begær, og de følelser har godt af at komme ud i et stort rum,« siger han.

Morten Kirkskov har selv spillet hovedrollen som Vicomte de Valmont i "Farlige forbindelser" i en opsætning med Det Danske Teater. Selv om han gerne snart vil på scenen igen som skuespiller, passer det ham fint at instruere stykket.

»Der ligger en stor lettelse i at erkende, at de skuespillere, jeg har valgt til dette stykke, er bedre til at spille dette, end jeg selv ville have været. Det var skønt at spille det dengang, men jeg har ingen trang til at stå på scenen i lige netop dette stykke igen,« siger Morten Kirkskov.

louise.toftebjerg@jp.dk

"FARLIGE FORBINDELSER"

Medvirkende: Troels Lyby, Tammi

Øst, Trine Dyrholm, Malene Schwartz,

Thure Lindthardt m.fl.

Østre Gasværk Teater.

Premiere: 8. januar 2005.

Billetter: 70 15 65 65.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.