Ny anholdelse i stor svindelsag

En 44-årig mand blev torsdag varetægtsfængslet i 13 dage i isolation ved et lukket grundlovsforhør i Københavns Dommervagt. Manden er sigtet for medvirken til check-bedrageri for ca. 3,5 mio. kr.

Sagen er en del af et større sagskompleks om check-svindel for op mod ti mio. kr., som Københavns Politis bedrageriafdeling er ved at optrevle.

»Vi har fundet belastende materiale efter ransagninger i mandens hjem og sommerhus. Vi er kommet på sporet af ham i forbindelse med optrevlingen og afhøringer af nogle af de andre, der er involveret i sagskomplekset,« siger kriminalinspektør Ole Wagner, Københavns Politis bedrageriafdeling.

Da sagen kører for lukkede døre, er politiet sparsomme med oplysninger.

I november blev en 55-årig revisor, der sidste år blev dømt to et halvt års fængsel for anden økonomisk kriminalitet, sigtet i sagen - det samme blev revisorens datter.

Rockerforbindelse

Samtidig leder politiet efter revisorens søn i forbindelse med sagen. Sønnen er tilknyttet Bandidos.

Den varetægtsfængslede er tidligere idømt en hård straf for omfattende narkokriminalitet. Samtidig er der forbindelse mellem de sigtede i sagen og rockergrupperinger. Det kan være baggrunden for, at de omkring 30 personer, der hidtil er afhørt i sagen, er meget lidt meddelsomme over for politiet.

»Vi har ikke fået meget ud af at afhøre disse personer, men ved at kigge på hvem der står bag de selskaber, der findes i forbindelse med svindlen, har vi fundet frem til denne fyr, der nu er varetægtsfængslet,« oplyser Ole Wagner.

Svindlerne har formentlig på groveste vis udnyttet naive personer, som de har mødt på beværtninger rundt omkring i hovedstadsområdet. Værtshusgæsterne overlader kontonumre til svindlerne, der sætter penge ind på kontoen med forfalskede checks - typisk udstedt på beløb mellem 200.000 og 300.000 kroner.

Før checkene er blevet clearet - eller godkendt af det udstedende pengeinstitut - har de naive været i banken for at hæve beløbet. De får så selv et mindre beløb, mens bagmændene scorer resten.

Anpartsselskaber

Herfra kanaliseres pengene videre over i en række til formålet oprettede anpartsselskaber, og det er via søgning på disse selskaber, at politiet nu har fundet frem til den varetægtsfængslede mand.

At det overhovedet har kunnet lade sig gøre at hæve de store beløb uden clearing skyldes formentlig en brist i BG Banks postgirosystem.

Politiet har brugt flere måneder på at komme til bunds i svindlen. I alt 38 checks forsøges sporet.

Kriminalinspektør Ole Wagner oplyser, at grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre, fordi der kan være flere involverede i sagen.

carsten.christensen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen