Tyve jagter familiecykler

Nihola- og Christiania-cykler er efterspurgte. Københavns Politi vil undersøge problemets omfang.

Cykler med tre hjul og plads til ungerne foran er i høj kurs. Ikke bare i cykelbutikkerne Nihola på Vesterbro og Christiania Smedien - men især på det sorte marked.

I den seneste uge er 9 Nihola-cykler i København og en i Holbæk blevet stjålet, oplyser Niels Holme Larsen, maskiningeniøren, der står bag Nihola-cyklen. Niels Holme Larsen har to gange i den seneste tid oplevet en kunde bede om at prøve en lille tur på butikkens demonstrationscykel for derefter at køre bort.

»Det er helt vanvittigt. Det er pæne familiefædre. Flere ser ansigterne på dem, men de tager chancen,« siger Niels Holme Larsen. Han oplever en til to gange om året, at tyve forsøger at støvsuge byen for Nihola-cykler.

Cykeltyve slipper

Ifølge Niels Holme Larsen, bliver cyklerne, der typisk koster 15.000 kr. solgt til 6.000-8.000 kr. - som regel gennem Den Blå Avis.

»Folk køber dem og får udleveret falske orginalpapirer. Når de så ringer til politiet for at tjekke stelnummeret, er det falsk og optræder derfor ikke på listen over stjålne cykler,« fortæller Niels Holme Larsen. Han har et slidt forhold til politiets efterforskning af cykeltyverierne, da han flere gange har oplevet sager om stjålne cykler løbe ud i sandet. For et halvt år siden var Niels Holme Larsen i retten for at fremvise dokumentation for en demonstrationscykel, som en mand i Sønderjylland havde stjålet fra butikken. Tyven, der i første omgang havde forklaret, at han vidste, at den var "varm" men havde købt den af en ven, kunne pludselig fremvise en "faktura " i form af et brev fra en ekskæreste i England, hvori der stod, at hun havde solgt den videre til ham. Sagen faldt.

»Det er helt vanvittigt. Der er folk, der tjener utroligt mange penge på at stjæle de her cykler. Det er alt fra pæne familiefædre til et junkie-kærestepar, som vi efterhånden kender rigtig godt, men som stadig slipper af sted med at stjæle cykler,« fortæller Niels Holme Larsen.

Tjener mio. af kr.

I Christiania Smedien, der står for salget af Christiania-cykler, fortæller forhandler Preben Smed, at cyklerne stjæles i en lind strøm. Han mener, at en tredjedel af de cykler, som han sælger, bliver stjålet - han oplever, at kunder kommer igen og igen for at købe nye cykler.

»De her cykeltyverier er superorganiserede. Desværre har politiet store problemer med at få dømt tyvene. Der er én især. Jeg kender hans navn, jeg ved, at han har kolonihavehus i Ballerup og bor hos sin kæreste. Jeg vil skyde på, at han har tjent flere mio. kr. skattefrit gennem de seneste fem til seks år på at stjæle de her cykler. Men når politiet snupper ham, kan de måske få ham dømt for den ene cykel, han har bag i sin varevogn men ikke for de mange andre cykler, han har snuppet,« siger Preben Smed.

På Station 1 på Vesterbro oplyser vagthavende, at der ikke er nogen rød tråd i cykeltyverierne, og at man ikke ved, om de sker i stimer.

Prioritering

Kriminalinspektør i Københavns Politis afdeling for røveri, tyveri og hæleri Henrik Svindt kender ikke forhandlernes formodninger om, at tyverierne og hælerierne af cyklerne er organiserede.

Henrik Svindt oplyser, at opklaringen af cykeltyverier er et spørgsmål om prioritering af politiets ressourcer.

»Jeg ved fra de store politistationer, at der bliver stjålet en del af de cykler, men der bliver jo stjålet så meget. Vi er nødt til at prioritere, men står der en organisation bag eller den samme person bag, så bør vi se nærmere på det, men det har jeg ikke hørt,« siger Henrik Svindt. Han vil onsdag i denne uge på et morgenmøde med stationslederne af de tre største politistationer i København bede om oplysninger om de stjålne familiecykler for at afdække problemets omfang.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen