Lad os diskutere placeringen af højhuse!

Jeg elsker København. Jeg synes, at vi har en fantastisk by. Men jeg er også klar over, at man skal forny sig for at kunne bevare sig. Det er min klare holdning til debatten om højhuse i København.

Jeg synes, at vi skal diskutere, hvordan vi kan få højhuse placeret smukt og kreativt i byen - og ikke kun diskutere, om vi skal have højhuse i København.

Lad os være åbne, kreative og nytænkende i vores byudvikling, og lad os få en god debat om, hvor det ville klæde byen at få høje, flotte, markante huse placeret - og hvor det ikke dur!

Indtil nu ...

Indtil nu har principperne i København været, at ny bebyggelse skulle underordne sig Københavns karakteristiske byprofil med den relativt lave bebyggelse afbrudt af tårne, spir og kupler i det historiske centrum. 6,5 har været det maksimale etageantal, og det har afspejlet sig i planlægningen siden den første kommuneplan fra 1985.

I dag ...

I dag er flere eksisterende høje huse allerede blevet ombygget til boliger og kontorer, som eksempelvis siloerne på Vesterbro og i Havnestad, og nye højhuse er kommet til via kommuneplantillæg og lokalplaner - f.eks. i Ørestad og Søndre Frihavn. Alle kender til den store efterspørgsel, der er efter billige boliger i København. Dette afspejler sig i øjeblikket i et øget pres på byudviklingen, bl.a. i form af et øget antal forslag om høje bebyggelser og højhuse.

Når jeg ser på den nuværende byudvikling, mener jeg, at vi samtidig skal og kan videreudvikle og fastholde Københavns særpræg.

Jeg ved, at det er et varmt emne, der udløser mange følelser, men jeg håber, at vi kan få fornyet byens fremtidige profil på grundlag af en god debat - så vi fornyr os med omtanke; men at vi fornyr os!

Fakta om kommunalt debatoplæg

I Kommuneplan 2005 fastlægges, at der vil blive udarbejdet et debatoplæg om byens profil, herunder om placering, højder og udformning af højhuse. Senest ved næste revision af kommuneplanen i 2009 skal der fastlægges retningslinjer for højhusbyggeri.

Udgangspunktet er, at lokalisering og udformning af nye høje bygninger skal understrege byens mønster og liv, skabe orientering og markere kollektive trafikknudepunkter og intense udviklingsområder. Det historiske byområde skal friholdes for højhuse.

Formålet er at drøfte og illustrere om, hvor og hvordan høje huse kan bidrage til at forstærke og videreudvikle Københavns profil og identitet.

Intentionen er i en let tilgængelig form at skabe forudsætninger for en nuanceret debat om både faldgruber og muligheder, der rækker ud over for og imod højhuse.

Oplægget og resultatet af debatten skal indgå som tema i den næste kommuneplanstrategi og efterfølgende omsættes til retningslinjer i Kommuneplan 2009, således at udviklingen af byens profil sker på grundlag af en formuleret vision og strategi.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen