Enlige bryster bryder byggerodet

Den anonyme kunstner Bert vil skabe glæde i det københavnske byggerod.

Artiklens øverste billede
Bert er autodidakt træsnitter, som sætter sine farvestrålende figurer op i det københavnske byrum. Her ses et bryst mellem Tivoli og Hovedbanegården.

Foran Hovedbanegården i København er der byggerod, så langt øjet rækker. Rød-hvide planker skal forhindre personer i at falde ned i de massive huller, som omkranser Tivoli.

Men midt i mylderet af vejarbejde og turister står der et nymalet bryst i træ, som er placeret ovenpå en stolpe. Brystet er lyserødt med en spids rød vorte, som stritter frodigt op i luften.

”Jeg havde prøvet at udstille på gallerier, men jeg kom ikke ud til nok mennesker. Og som kunstner vil man gerne ses. Derfor begyndte jeg at vise mine værker på en sjov og nytænkende måde,” fortæller kunstneren bag brystet til Jyllands-Posten.

Den karakteristiske lyserøde farve er efterhånden blevet et kendetegn for mange af mine værker.

Bert

Lyserøde bryster og fisk

Kunstneren hedder Bert. Det er ikke hans rigtige navn, men sin virkelige identitet holder han for sig selv. Sådan har det været, siden Bert begyndte at sætte sine værker ud i de københavnske gader for tre år siden.

Figurer af bryster, fisk og sushiruller i hovedsageligt lyserøde farver blev skabt i værkstedet på Amager. Dernæst cyklede han i ly af natten rundt i København og satte sine værker op på byggepladser eller i forbindelse med vejarbejde.

”Jeg ville gerne opmuntre folk midt i byens byggerod, der kun er blevet værre siden 2009. Da jeg startede, skulle jeg lede efter steder at opsætte mine ting. Nu skal jeg være opmærksom på at opsætte værkerne de rigtige steder, for ellers gør de ikke en forskel,” siger Bert.

Pifter vejarbejde op

Til tider finder Bert de rød-hvide planker liggende og flyde på må og få, og så tager han dem med ud på sit værksted, hvor han pifter dem op med ny maling og sin signatur. Derefter sætter han dem tilbage.

”Plankerne bliver jo brugt igen og igen, så ofte finder jeg dem steder, hvor jeg ikke oprindeligt satte dem op. Det er fantastisk, når mine værker bevæger sit rundt i byen,” siger manden, der er i 40'erne.

Han erkender gerne, at det er et egoistisk behov for at se sin egen kunst, som bliver indfriet. Den ulovlige gadekunst kendes bedst som graffiti, men Bert sidestiller sig ikke med graffitimalere.

Nær anholdt af politiet

Alligevel har han prøvet at blive stoppet af politiet.

”Det var faktisk en spøjs oplevelse, for det var mit første betalte bestillingsarbejde, hvor jeg opsatte en række figurer for Metroselskabet på Rådhuspladsen kl. 23 om aftenen. Pludseligt kom der fire politibiler til stedet og ville se en tilladelse. Den havde jeg imidlertid ikke, og derfor måtte jeg argumentere i længere tid med politimændene. De endte dog med at lade mig gå, selvom jeg måtte love at skaffe en skriftlig tilladelse,” fortæller han leende om oplevelsen.

Jeg vil gerne opmuntre folk midt i byens byggerod, der kun er blevet værre siden 2010.

Bert

Lyserød er Berts kendetegn

Det omfattende metrobyggeri har gjort det svært at finde hoved og hale i København. Der står 21 store byggepladser på blandt andet Rådhuspladsen og Kongens Nytorv, hvor hver byggeplads er omkranset af fire meter høje, grønne vægge.

Disse vægge bliver af Metroselskabet kaldt for "Byens Hegn," og det har allerede været udskældt af københavnerne.

Som et plaster på det sår, som byggeprojektet har forårsaget i hovedstaden, har Metroselskabet valgt at lade forskellige kunstnere udsmykke de grønne vægge. Alle interesserede skal søge om at udsmykke, og der vil løbende være en udskiftning.

Officielle værker i byen

Bert har som en af de første fået lov til at udsmykke de grønne hegn. Metroselskabet har bl.a. givet ham plads til en større installation på Kongens Nytorv, hvor seks lyserøde balloner bindes sammen af et sort-hvidt underlag.

Derudover har Bert officielle værker hængende på Nørrebro og Østerbro, hvor hver især Metroselskabet og Københavns Energi har betalt ham for at opstille lyserøde kunstværker i forbindelse med byggearbejde.

”Den karakteristiske lyserøde farve er efterhånden blevet et kendetegn for mange af mine værker. Om det er betalt eller ej, så føler jeg, at jeg gør noget godt for København, som er ved at drukne i grimt og nedtrykkende vejarbejde," mener Bert.

Har "udstillet" i Aarhus

Langt det meste af sin kunst laver han dog stadig gratis. Bert holder sig hovedsageligt til København, men har også tidligere opstillet flere ting i Aarhus.

Det gør ham ikke noget, at der ikke er nogen penge i kunsten, når bare folk får glæde af det. Hans eneste irritation opstår, hvis figurerne forsvinder for hurtigt.

”Det er i orden, hvis figurer forsvinder efter nogle uger, men jeg har flere gange oplevet, at de forsvinder efter bare én dag. Og det er, selvom jeg skruer dem fast og bruger lim. Jeg har mistænkt vejarbejdere for at stjæle dem, for de har jo værktøjet ved hånden. Det kan næsten ikke være andre,” smiler Bert.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.