Holdninger på glidebane

For et par uger siden fik jeg en mail fra en bøsse på min egen alder. Han skrev bl.a.:

»Gennem den seneste tid har der været en optrapning af chikane fra anden generationsindvandrere, specielt i Studiestræde her i byen. De sidder simpelt hen i deres biler og venter på, at vi kommer ud på gaden. Specielt sidste weekend var det ekstremt ubehageligt. De ligger på lur med køller og baseballbat - nogle forsøgte at ringe efter politiet, men de ville ikke komme. Flere af mine venner sad imod deres vilje på en bar frem til kl. 07. Det går jo ikke.

Nu har vi i så mange år kæmpet og opnået nogle fantastiske rammer for vores udfoldelse, og så kommer disse unge mennesker og ødelægger vores frihed. Øv, den er jo helt gal.«

Og han fortsætter:

»Jeg anser mig for et næstekærligt menneske, som altid har kæmpet mod fremmedhad og undertrykkelse. Men føler jeg pludselig, at jeg selv bliver undertrykt, så ændrer jeg holdninger. DET vil jeg ikke. Jeg vil stadigvæk brænde for, at der er plads til så utroligt mange forskellige mennesker i det danske samfund. Det er vældig foruroligende, denne holdningsændring, som foregår inde i mig og i mange i omgangskredsen ... vi flytter os, og dermed også vores holdning til bl.a. indvandrere. Igen, det vil vi ikke.«

Han slutter med at bede mig om at:

»... påvirke dine kolleger til at tage denne situation alvorligt, for det er den.«

Dybt foruroliget

Jeg blev dybt foruroliget over denne mail. Og jeg deler mailskriverens bekymring. For det er jo foruroligende, at holdningerne sådan kommer ud på en glidebane. Og det er forfærdeligt og helt uacceptabelt, at helt uskyldige mennesker overfaldes med bunkevis af fysiske og psykiske ar på krop og sjæl til følge. Jeg græmmes over at høre om, at dette sker i vores by, hvor det at kaste sig ombord i nattelivet bør være forbundet med glæde, lidenskab, energi og livslyst. Nu bliver det pludselig forbundet med angst. Det går simpelt hen ikke. Vi vil ikke være med til det!

Sådanne overfald kaldes hate crimes og defineres af fagfolk som fysiske, psykiske og verbale overfald, der foretages af nogle personer mod andre, med udgangspunkt i en antagelse eller viden om deres person. Alle kan blive udsat for hate crimes, men oftest er det personer, som enten har anden etnisk baggrund, religion, politisk overbevisning, køn eller seksualitet. Med andre ord er der overvejende tale om overfald på medlemmer af minoritetsgrupper.

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske har sat dagsordenen for en målrettet indsats mod hate crimes. Og jeg vil gøre mit til, at den bliver fulgt op og helt til dørs - også i Københavns Kommune.

Udenlandske erfaringer

I Danmark har vi ikke en klart dokumenteret viden om problemets omfang. Derfor må vi skele til, hvad vores nabolande har gjort af erfaringer. I Sverige viser en undersøgelse fra 1999, at op mod 24 pct. af alle lesbiske og helt op mod 36 pct. af alle bøsser har oplevet hate crimes. I Finland er det helt op til 60 pct. af alle homoseksuelle. Det samme er tilfældet i England.

Derfor slår det mig, hvor fuldstændig absurd det er, at folk fra en minoritet - en lille gruppe unge frustrerede 2. g'ere, der føler sig tilsidesat i dette samfund - går rundt og slår på nogen fra en anden minoritet: homoerne. Hvad fanden er det for noget. Jeg synes ikke, at København skal være sådan en by. Det skal ikke være en by, hvor vi går rundt og opfører os sådan over for hinanden.

Politiet skal sgu' komme, når de får den slags anmeldelser, og vi skal sikre, at der er den fornødne gensidige information - kendskab skaber venskab - og de, heldigvis få, der ikke vil være "venner" eller i det mindste lade bøsser og lesbiske være i fred, dem må vi slå hårdt ned på. Fjerne dem fra gaderne, indtil de lærer at opføre sig ordentligt.

Og så håber jeg, at alle, der bliver vidne til, at andre homoer bliver angrebet verbalt eller fysisk, mander og kvinder sig op og hjælper og beskytter den forulempede. Og højt, tydeligt og klart over for beslutningstagerne gør opmærksom på, at sådan vil vi bare ikke have, at det skal være.

Fejlslagen politik

De eskalerende hændelser i København med hate crimes af denne slags er endnu et udtryk for mange års fejlslagen integrationspolitik. Jeg skal personligt ikke frasige mig ansvaret for også at have været for blåøjet. Vi skal i de kommende år bruge mange ressourcer på at sikre alle sprog, uddannelse og arbejde. Og vi har alle et ansvar for, at det lykkes. Vi har desværre tabt en alt for stor del af en generation på gulvet. Mange af dem kan forhåbentlig reddes - og lad os i det mindste love hinanden, at det ikke gentager sig med kommende generationer.

Det mest frustrerende for mig er, at en lille gruppe bøller er med til at mistænkeliggøre en meget stor gruppe af københavnere med anden etnisk baggrund, der er gode og velintegrerede borgere i vores by.

Jeg vil sørge for, at hate crimes-problematikken bringes op i Lokalnævnet, som er det koordinerende organ mellem Københavns Kommune og Københavns Politi. Vi må have klarhed over, om politiet er synlige nok - også på de københavnske homo-steder. Vi må sikre, at politiet har den fornødne indsigt i problemets omfang. Samtidig vil jeg se på, hvilke initiativer Københavns Kommune kan tage, så vi kan gøre vores til, at det er sikkert at gå i byen - og trygt at komme hjem.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.