Boligselskab lægger sag an mod kommune

I mere end et år har boligforeningen Lægeforeningens Boliger været sat under administration af Københavns Kommune, men nu trækker den afsatte formand Jens Corfitzen kommunen i retten for at få genindsat bestyrelsen og repræsentantskabet.

»Vi har hele vejen igennem samarbejdet med kommunen for at få ryddet op i det økonomiske kaos. Nu vil vi have selskabet på fode igen,« siger han.

Kommunens dramatiske indgreb skete i december 2000 efter aftale med By- og Boligministeriet og kom kort efter et opgør i selskabet, hvor ledelsen og bestyrelsen blev skiftet ud som kulmination på en langvarig strid og alvorligt rod i regnskaberne.

Få dage før boligselskabet blev sat på gaden, anmeldte den dengang nyvalgte bestyrelse med Jens Corfitzen i spidsen en tidligere regnskabschef til politiet efter anbefaling fra revisionsfirmaet Ernst & Young, der havde konstateret, at der var forsvundet penge.

»Vi advarede utallige gange kommunen om, at der var noget helt galt med regnskaberne. Kommunen har helt klart svigtet sin tilsynspligt, og da vi tilbød, at dens advokat kunne være konsulent i oprydningsarbejdet, sagde man nej. Argumentet for at sætte selskabet under administration var samarbejdsproblemer og manglende tiltro til, at vi kunne fortsætte selskabet. Det holder ikke juridisk,« mener Jens Corfitzen, der kun nåede at være formand i knap en måned.

Selskab splittes

Jens Corfitzen og en række andre medlemmer fra den afsatte bestyrelse og repræsentantskabet frygter, at kommunen er på vej til helt at lukke selskabet og sluse afdelingerne i Farum, Valby og Østerbro med i alt 900 lejligheder ind i andre boligselskaber.

Ifølge kommunens advokat Holger Rendtorff, der er indsat som forretningsfører for selskabet, forhandler afdelingen i Farum om at blive optaget i Farum Sødal under Dansk Boligselskab, mens beboerne i Valby på en urafstemning skal afgøre, hvilket selskab de vil ind under.

På Østerbro, hvor Jens Corfitzen i dag er næstformand for afdelingsbestyrelsen, vil man drive Lægeforeningens Boliger videre.

»Det må være de beboervalgte repræsentanter, der skal rydde op, og de beboervalgte afdelingsbestyrelser, der skal drive selskabet videre,« fastslår han.

Advokat Holger Rendtorff ønsker ikke at kommentere stævningen, men oplyser, at han ikke forventer, at kommunen vil have brug for ham som forretningsfører, når fremtiden for afdelingerne i Farum og Valby er afklaret.

Politianmeldelse

Tilbage står en større udredning af økonomien i Lægeforeningens Boliger.

Anmeldelsen fra Jens Corfitzen og den nye bestyrelse mod den tidligere regnskabschef blev i sin tid afvist af politiet, der mente, at der var behov for yderligere undersøgelser.

Ifølge advokat Holger Rendtorff blev der sidste år foretaget en "tilbundsgående undersøgelse" af regnskaberne. Den har nu afsløret endnu mere rod. Ud over godt 40.000 kr., der er forsvundet fra et vaskeri i Valby-afdelingen, har en tidligere ansat betalt private regninger for 17.540 kr. Desuden er der forsvundet 231.000 kr., som skulle have været betalt tilbage til tidligere lejere. Hvordan tre lejere har kunnet opbygge en restance på 250.000 kr. i manglende indbetaling af husleje, svæver også i det uvisse.

Trods de belastende forhold, mener Holger Rendtorff, at Københavns Kommune har levet op til sin tilsynspligt.

»Undersøgelsen vil nu blive afleveret til politiet. Så må vi se, om politiet vil gå ind i sagen, og om der er begået et strafbart forhold,« siger han.

Ifølge JP Københavns oplysninger retter mistanken sig fortsat mod den tidligere regnskabschef. Der kan dog også blive tale om civile søgsmål mod en tidligere formand og forretningsfører.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.