Venstre: Flere loftsrum til studerende

Når Københavns Kommune næste gang sender ejendomsvurderinger ud, skal der være en opfordring til boligejerne om at indrette værelser til unge og studerende med i kuverten.

Det mener medlem af familie- og arbejdsmarkedsudvalget Michael Rosenmark (V), der den 7. februar fremsætter et forslag i Borgerrepræsentationen om, at kommunen laver en målrettet kampagne for få boligselskaber, boligforeninger og private til at udnytte gamle tørrelofter og andre egnede arealer som boliger. Kampagnen skal ledsages af en orientering om finansierings-modeller, skattefordele og udlejningsregler samt af en hurtig sagsbehandling.

»Renten er lav for tiden, og boligejerne vil få en række fradrag og økonomiske fordele ved at leje værelser ud samtidig med, at de afhjælper manglen på boliger til blandt andre studerende. Og kampagnen vil være gratis for kommunen,« siger Michael Rosenmark.

Han anslår, at der i dag er 350.000 kvm i de københavnske ejendomme, der kunne indrettes som bolig.

»Der er et kæmpe potentiale i uudnyttede loftsrum. Rammerne er der, de skal bare udfyldes,« siger Michael Rosenmark, der ser kampagnen som et supplement til byggeriet af nye kollegieboliger.

Tvivler på effekt

Ideen om at udnytte tagetager og loftsrum til boliger er ikke ny. Således har journalisten, forfatteren og arkitektur-kritikeren Peter Olesen tidligere peget på mulighederne, og i juni 2001 appellerede overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) til københavnerne og specielt de ansatte i Københavns Kommune om at leje værelser ud til studerende.

Mikkel Warming mener derfor, at Michael Rosenmarks forslag er "gammel vin på gamle flasker".

»Der sker ikke noget ved at opfordre folk til at skaffe boliger til studerende, men jeg tvivler på, at det har en effekt, og generelt mener jeg, at forslaget er noget pjat. Der er allerede mange boligforeninger, der i dag udnytter loftsrummene. Venstre skulle hellere være med til at sikre, at vi fik bygget de 1000 nye kollegieboliger på Amager, som vi allerede har vedtaget, og som Venstre i øvrigt undlod at stemme om,« siger Mikkel Warming.

Han mener i stedet, at der er potentiale i at lave de tidligere erhvervsejendomme i brokvartererne om til boliger.

»Men både den tidligere og nuværende regering har været med til at stramme reglerne for byfornyelse og har gjort det sværere at konvertere fra erhverv til boliger. Så det kræver, at reglerne bliver mere fleksible,« siger Mikkel Warming.

Allerede i gang

Vicedirektør Per Krogh, Københavns Kommunes økonomiforvaltning, oplyser, at ideen om at udnytte loftsrum til lejligheder har været på banen i årevis.

»I den boligpolitiske aftale, der blev indgået i København sidste år, blev der bl.a. afsat 25 mio. kr. til sammenlægning og udbygning af taglejligheder,« siger han. KAB, der udlejer godt 29.000 almene boliger i København og hovedstadsområdet, er allerede i gang med at inddrage loftsrum til boliger.

»Det sker i forbindelse med genopretning af ældre ejendomme eller sammenlægning af mindre lejligheder. Teknisk kan det godt lade sig gøre, men praktisk kan der være problemer,« siger projektleder Jesper Kærn, KAB.

For de almene boligselskaber er der dog ingen fradrag eller skattefordele at hente.

»De udgifter, der er forbundet med det, skal alene hentes ind via lejeindtægter,« siger Jesper Kærn.

Overrasket borgmester

Bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere sin partifælles ide. På trods af, at Søren Pind er sit partis ordfører på området og eventuelt vil komme til at behandle forslaget i bygge- og teknikudvalget, har han hverken set eller hørt om det.

asger.westh@jp.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.