Et lille stykke Vietnam

På lørdagens Vietnam Kulturdag løfter Dansk Vietnamesisk Forening noget af sløret for det eksotiske lands hemmeligheder.

Hvis man synes, at et langstrakt land langs den østlige kyst af den indokinesiske halvø lyder spændende. Hvis øjnene længes efter at flyde hen over rismarker, og hvis den historiske nysgerrighed brænder efter at se og høre, hvordan et land ser ud efter at have været en del af årelange, helt præcist 15 års, krige mod USA, så skal man på lørdag tage turen til Østerbrohuset i Århusgade i København.

»Under Vietnamkrigen var vi en række mennesker, der på forskellig måde havde været engageret i Vietnam. Efter krigens ophør samlede vi os og startede den fælles forening,« fortæller Wilfred Gluud, der var med fra foreningens start i 1976. Før det havde han været medlem af den meget politiske Vietnamkomité. De støttede blandt andet den kommunistiske guerillabevægelse, Vietcong.

Samarbejdets ånd

Det politisk bevidste hang ved i foreningens første 15 år. Men efterhånden, som både landet og tiderne ændrede sig, ændrede foreningen sig også. I 1990 afskaffede man den politiske programerklæring fra 1976, og erstattede den med en kort formålserklæring om at befordre samarbejde og forståelse mellem Danmark og Vietnam og fremme venskabet mellem danskere og vietnamesere.

»Ordet solidaritet har vi også skiftet ud med ordene venskab og venskabsforening. Bl.a. for at tiltrække nye medlemmer på et bredere grundlag,« smiler Wilfred Gluud lunt, der som medlem af bestyrelsen har været med til at arrangere lørdagens Vietnam Kulturdag.

Her ønsker han at give andre interesserede et indblik i landet. Gennem foredrag om rejser og hjælpearbejde, gennem danseopvisninger og filmforevisninger og gennem prøvesmagninger af landets fint krydrede køkken slår Dansk Vietnamesisk Forening for syvende gang dørene op for det store lands hemmeligheder. Og fortæller samtidig om det engagement, som en række danskere gennem mere end 30 år har haft i Vietnam.

Hospitalsudstyr

Blandt andet har foreningen gennem 30 år samlet 3,5 mio. kr. ind til hjælpearbejde. Og sendt for fem mio. kr. brugt hospitalsudstyr derned.

Den historie fortæller Wilfred Gluuds og Helle Bloms dokumentarfilm Børn og sundhed i Vietnam. Filmen har premiere i forbindelse med lørdagens "Vietnam Kulturdag" og beskriver bl. a. livet på foreningens hospital, børnehospital no. 1 i Ho Chi-Minh byen, og om arbejdet med at reducere udbredelsen af de fem alvorligste sygdomme blandt børn i Vietnam. Et af de mange Danida-projekter, som foreningen har sat i gang.

»Samtidig kan du møde andre danskere, der brænder for Vietnam. Og hvis du planlægger at rejse derud, så er det også her, du kan få de gode tips,« siger Wilfred Gluud.

"Vietnam Kulturdag"

Lørdag 24. marts kl. 10-15 i Østerbrohuset, Østerbro,

København.

Se mere på www.davifo.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen