Københavnere støtter Operabro

Mindretal: Kun hver sjette københavner mener, at politikerne på Københavns Rådhus bør sige nej tak til Fonden Realdanias tilbud om at finansiere bro til Operaen.

»Sig nu ja«.

Sådan kan man udlægge københavnernes holdning til den en bro til Operaen, som Fonden Realdania har tilbudt Københavns Kommune. Morgenavisen Jyllands-Posten har i en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Rambøll Management spurgt københavnerne, om de lokale politikere burde tage imod tilbudet fra Realdania om at bygge en gang- og cykelbro over hovedstadens havneløb fra Kvæsthusbroen til Operaen på Holmen.

Kun 17 pct. af de adspurgte mener, at politikerne bør sige nej tak, mens 64 pct. mener, at man bør tage imod tilbudet.

Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) kom i voldsom modvind, da det i november kom frem, at de to i første omgang havde afvist gaven på 525 mio. kr. Selvom de samme politikere længe havde diskuteret, hvordan man kunne løse problemerne med at kommet til og fra Operaen på Holmen.

Kollegerne på rådhuset var dengang fortørnede over ikke engang at blive hørt, inden gaven blev afvist, mens de to borgmestre forsvarede sig med, at der kun havde været drukket en kop kaffe, og at der slet ikke eksisterede et konkret tilbud fra Realdania.

Miseren endte dog med, at fonden blev bedt om at udarbejde et konkret forslag. Både de radikale og socialdemokraterne har dog været skeptiske, da tilbudet også indeholder et underjordisk p-hus med plads til 500 biler, som de frygter vil lede flere biler ind i centrum af København. På den anden side har de borgerlige være mere begejstrede.

En rar gave

Socialdemokraternes politiske ordfører, Anne Vang, erklærede dog for nylig, at man nu mente, at københavnerne burde være med på råd, inden en beslutning blev truffet. I første omgang i form af information om projektet på internettet og et dialogmøde.

Du vil gerne spørge københavnerne om, hvad de synes om broen. Hvilket indtryk gør det, at de ifølge denne spørgeskemaundersøgelse, vil de gerne have en bro?

»Jeg er ikke overrasket over københavnernes ønsker. Det er jo rart at få en gave, og det er klart, at borgeres ønsker gør indtryk, og at vi også er klar til at lytte til deres ønsker. Vi er også positive overfor en bro, men vi er dog stadig betænkelige ved et p-hus,« siger Anne Vang, som mener, at det bør være op til Realdania, at informere københavnerne om broen.

»De kender detajlerne om projektet, så jeg mener, det er mest naturligt, at de er dem, der afholder et borgermøde.«

Embedsmændene i Københavns Kommune skal i de kommende måneder undersøge, hvilke konsekvenser for kommunens økonomi og byplanlægning projektet vil have. Først herefter skal politikerne tage stilling til projektet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Klaus Bondam, men venstres medlem af teknik- og miljøudvalget i København, Jesper Schou Hansen, mener, at man bør »komme i gang med projektet«.

»Det er klart, at hvis ni ud af ti københavnere mente, at kommunen skulle afviste gaven, burde man som politiker overveje, om man havde overset noget i sin egen begejstring for projektet. Men principielt ser jeg intet galt, at vi som kommune tager imod gaver fra private, så længe de udspringer af et reelt ønske fra borgerne. Og i dette tilfælde havde vi jo netop diskuteret problemer med tilgængelighed til Operaen længe, da Realdania kom med deres tilbud.«

Realdania ønsker at bygge både bro og p-hus og beholde begge dele i 30 år, hvorefter Københavns Kommune overtager anlæggene.

Morten.vestergaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.