Tysker truer staten med sagsanlæg

Forfatteren Henryk Broder blev overfaldet på Christiania, men Københavns Politi nægtede at følge med ham ud i fristaden, da han ville udpege gerningsmændene. Han truer nu med et sagsanlæg mod Danmark.

Artiklens øverste billede
Henryk Broder fotograferede intetanende flere private forbudsskilte i Christiania og blev straks passet op af to muskelmænd, som ødelagde hans kamera. Arkivfoto: Polfoto/Jens Panduro

Den danske stat risikerer at få et sagsanlæg på halsen fra den tyske journalist og forfatter Henryk Broder. Han blev i august overfaldet på Christiania, men da han henvendte sig til Københavns Politi, blev han afvist.Henryk Broder mente, at politiet skulle følge med til Christiania, hvor han kunne udpege gerningsmændene, men beskeden var, at politiet ikke uden videre gik ind i den københavnske fristad.

Tavshed fra ambassaden

Derfor har Henryk Broder i sidste uge sendt en klage til den danske ambassadør i Berlin, Carsten Søndergaard, der endnu ikke har svaret på henvendelsen.»Den danske regering må tage ansvaret for, hvad der sker i Danmark og i København. Jeg kan godt forstå, hvis man opgiver Christiania, men så må man forlange, at turister advares mod at gå derind. I Østrig står der flere steder, at det er på eget ansvar, hvis man bevæger sig ind på steder, hvor der er fare for sneskred. Det samme burde gælde Christiania, der er et område, hvor den danske lovgivning er sat ud af kraft,« siger Henryk Broder.Hvis ikke ambassadøren giver et tilfredsstillende svar, vil Henryk Broder sagsøge den danske regering for at få erstatning.»Jeg bevæger mig også rundt i Kreuzberg i Berlin og i Sct. Pauli-kvarteret i Hamborg, hvor der sælges stoffer, men der er aldrig den slags problemer,« siger Henryk Broder.Kameraet blev brændt

Han og en ven besøgte en bekendt i København og tog bl.a. på Christiania, der i turistbrochurer er beskrevet som et interessant fristed. På Christiania - nær Pusher Street - er der store skilte og malerier på husmurene, der bekendtgør, at man ikke må fotografere. De skilte havde Henryk Broder set, men han tænkte ikke nærmere over det, da der var tale om privatopsatte skilte på et offentligt tilgængeligt område, ejet af den danske stat.Henryk Broder fotograferede først ”No Photo”-skiltene, så ”Rygning forbudt”-skiltet på en café, hvor der blev røget joints, og endelig et par besøgende fra Polen. Da han og hans to bekendte ville forlade Christiania, stod der pludselig et par muskuløse unge mænd foran dem. De bad om kameraet, men Henryk Broder nægtede at aflevere. Det næste, han ved, er, at han lå på jorden, hvorfra han så sit kamera lande i en olietønde, hvor flammerne stod op fra.

Er Christiania et lovløst område, og skal politiet sikre at alle borgere har lige adgang til området?

Eller havde Henryk Broder selv bedt om ballade ved at fotografere i et "følsomt" område?

Hvad mener du?

Andre læser

Mest læste

Del artiklen