Politikertjek: 280.000 kr.

Så meget har det kostet skatteyderne i Københavns Kommune at finde ud af, om medlem af Borgerrepræsentationen Peter Schlüter (K) havde ret til at få 130.000 kr. for tabt arbejdsfortjeneste.

Yderligere er der brugt 35.000 kr. på at konstatere, at Venstre-manden Jesper Schou Hansen ikke kunne retsforfølges for udtalelser rettet mod overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

Det fremgår af et notat fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Efter at pressen i november 2006 skrev om Peter Schlüters krav om penge for tabt arbejdsfortjeneste, bad Borgerrepræsentationens sekretariat advokatformaet Norrbom Vinding om at undersøge sagen. Havde Schlüter ret til de 130.000 kr. eller ej?

Revisorerklæring

Advokatfirmaet kom frem til, at politikeren ikke kunne bevise den tabte arbejdsfortjeneste, men siden har Peter Schlüter afleveret en revisorerklæring, der viser, at han har lidt tab pga. møderne på Københavns Rådhus, og han kan derfor beholde de 130.000 kr.

Tilbage står kommunen med en regning for advokatundersøgelsen på 280.000 kr. - mere end det dobbelte af, hvad man kunne have fået i kassen, hvis Schlüter skulle betale pengene tilbage.

Lederen af borgerrepræsentationens sekretariat Flemming Dubgaard mener ikke, at kommunen kunne have handlet anderledes.

»Vi er ansvarlige for at sikre, at kommunen ikke har unødige udgifter, og derfor blev vi nødt til at reagere, da sagen om Peter Schlüter kom frem i medierne. Så er det bare ærgerligt, at advokatundersøgelser er så dyre. Jeg havde da også helst set, at de 280.000 kr. var blevet i kommunens kasse,« siger han.

Politisk forølgelse

Flere borgerlige politikere i borgerrepræsentationen mener dog, at der er reelt er tale om politisk forfølgelse fra overborgmester Ritt Bjerregaards (S) side.

»Det er vanvittigt, at bruge så mange penge på at forfølge enkelte politikere. Uanset, hvad advokaterne var kommet frem til, er det jo en politiske beslutning, om Peter Schlüter skal betale de penge tilbage. Der har derfor aldrig været grund til at sætte en undersøgelse i gang,« mener Danske Folkepartis gruppeformand, Carl Christian Ebbesen.

Københavns Kommune har ifølge samme notat fra økonomiforvaltningen også brugt 35.000 kr. på at undersøge, om venstrepolitikeren Jesper Schou Hansens udtalelser om Ritt Bjerregaard i en artikel i Ekstra Bladet i august 2006 var injurierende. Schou Hansen sagde, at der var tale om »magtfordrejning, så det klodser« i behandlingen af Ritt Bjerregaards projekt om billige boliger i hovedstaden.

Kort efter valgte økonomiforvaltningen at lade advokatfirmaet DLA Nordic A/S undersøge, om man kunne retsforfølge Schou Hansen for udtalelserne. Svaret var nej, hvilket kostede 35.000 kr.

Selv om også denne undersøgelse er sat i gang af embedsmændene i økonomiforvaltningen, mener Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev, at overborgmesteren står bag.

»Det ligner, at Ritt Bjerregaard ønsker at forfølge politiske modstandere i disse sager. Hun skulle hellere bruge pengene på at varetage københavnernes interesser,« siger Pia Allerslev.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen