Ritt Bjerregaard vil holde hviledage

Ritt Bjerregaard (S) vil være væk fra rådhuset om onsdagen og holde mandag fri, hvis hun har haft weekendarbejde.

Københavns nye overborgmester, Ritt Bjerregaard (S), vil bruge markant mindre tid på det politiske arbejde på rådhuset end sine forgængere.

Modsat tidligere overborgmestre som Jens Kramer Mikkelsen, der arbejdede 70-80 timer om ugen, primært på rådhuset, vil Ritt Bjerregaard drosle ned. Hver onsdag vil hun holde fri fra rådhusarbejdet. I stedet vil hun bruge dagen på at besøge københavnere ude på institutioner, arbejdspladser og i foreninger. Og om mandagen vil hun holde fri - eller rettere »politisk hvile- og inspirationsdag«, hvis hun har haft arbejde i weekenden. Samtidig har Ritt Bjerregaard valgt at sidde i markant færre råd og nævn end sine forgængere.

»Der vil givetvis være delte meninger om den måde at arbejde på. Men det er den linje, jeg lægger. Jeg vil vise, at politisk arbejde er andet end at sidde på rådhuset,« siger Ritt Bjerregaard.

Ud i klubberne

»Under valgkampen havde jeg det privilegium, at jeg kunne bruge meget tid på at se, hvad der sker i byen, og møde københavnerne, hvor de befinder sig til daglig. Det er en vigtig forudsætning for at kunne være en god overborgmester. Derfor har jeg sagt, at jeg om onsdagen ikke er på rådhuset. Der kan dog være tilfælde, hvor jeg er tilstede; hvis der f.eks. er besøg fra udlandet,« siger hun.

I går brugte hun en del af onsdagen på at besøge en fritidsklub på Nørrebro.

»Hensigten er at høre, hvordan klubben har det, og hvilke problemer den står med. Jeg kommer ikke med embedsmænd eller med notater og forslag. Jeg kommer simpelt hen for at vide, hvad der sker,« siger hun.

Til planen om at holde fri om mandagen, hvis hun har haft arbejde om weekenden, siger Ritt Bjerregaard:

»Mandag skal være en erstatning, når mine weekender ryger med arbejde. Og det er min erfaring, at der ryger mange weekender på politisk arbejde og f.eks. konferencer.

Det betyder, at der bliver mindre tid til fordybelse og tankevirksomhed. Jeg tror, at det er nødvendigt at have tid til at koble fra og tænke sig om,« siger overborgmesteren.

»Lidt for luksuriøst«

Flere kilder i Socialdemokratiet er ikke begejstret for Ritt Bjerregaards nye arbejdsuge.

»Lidt for luksuriøst,« som et medlem siger. Utilfredsheden går blandt andet på, at fridagene har været medvirkende til, at gruppemødet er flyttet fra mandag til tirsdag. Gruppeformand Jesper Christensen (S) ser det dog som en fordel, at politikerne kommer mere ud blandt københavnerne.

»Ellers bliver vi for fjerne i forhold til borgerne. Det er vigtigt, at vi ser, hvad vi træffer beslutninger om,« siger han.

Dansk Folkepartis næstformand på rådhuset, Karin Storgaard, er skeptisk over for Ritt Bjerregaards nye arbejdsuge.

»I forvejen er der ganske få møder om fredagen. Så hvis hun heller ikke er på rådhuset onsdag og mandag, er der ikke meget tid tilbage. Jeg tvivler på, at hun kan passe sit arbejde med den arbejdsuge,« siger Karin Storgaard.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen