Delte meninger om skyskrabere

Den nytiltrådte teknik- og miljøborgmester Klaus Bondams (R) planer om at tillade byggeri af 50-etagers- boligblokke skræmmer mange, men ikke alle.

Karreerne mellem Jagtvej, Ryparken og Svanemøllen er kasse efter kasse af femetagersblokke i røde mursten efter samme koncept; en trappeopgang for hver 30 meter, en karnap hist og her, en smedejernsbalkon, der aldrig bruges. Noget så københavnsk.

Her findes de eftertragtede herskabslejligheder, men allerflest af de almindelige på 60-80 kvm, beboet stort set siden bymurene i 1850'erne blev ophævet og markerne nord for byen befolket af horder fra det til kvælningspunktet sammenstuvede Indre By.

Hovedstadens nytiltrådte teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) har intentioner om at være drivkraft bag en tilsvarende revolutioneren af Københavns boligudvikling.

Drømmer om udsigt

Han vil have skyskrabere og drømmer selv om en lejlighed på 50. etage med udsigt over resten af byen, Øresund og Sverige.

Fra øverste etage af Østerbros højeste bygning, 14-etagersblokken i Nyborggade, er udsigten på en krystalklar vinterdag ganske rigtigt imponerende med vand, skibe, Malmø og Københavns hundreder af tårne, men den slags lokker ikke Jette og Ib Strømberg.

»Det ville være rædsomt, hvis man begyndte at bygge den slags her på Østerbro. Og en ting er sikkert: Jeg skal ikke ind i det,» siger Ib Strømberg.

De er er ude at lufte hunden på Østerbrogade, hvor de har boet i årtier.

»Det er principielt. Og måske også egoistisk af os, at vi ikke vil have skyskrabere, hvis det kunne løse de unges boligproblemer,« siger Jette Strømberg.

Måske kunne hun gå med til det, hvis bygningerne ikke blev over 14 etager som den i Nyborggade.

Klokkeklar afvisning

Bygge- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) forestiller sig netop at området på Østerbro ved Nordhavn og steder på Amager kunne være velegnede at placere nye københavnske skyskrabere på.

»Sig mig, er han lam i knolden. Det er Danmark, det her, ikke Paris eller Afrika. Den slags megaudvikling passer slet ikke til vores land. Danmark er et sted, hvor vi går op i hygge og i at have det rart. 50 etagers bygninger er ikke rare. Det vil se rædsomt ud,« siger Pether Thriebien, der netop har bestilt sig et par chilipølser hos pølsemanden på hjørnet af Stubbeløbsgade og Sundkrogsgade.

Skyskrabere er ikke ham. Pølsemanden er til gengæld ligeglad.

»Det rager mig. Jeg er 66. Når de bygninger er færdige, er jeg væk,« siger pølsemanden under løfte om anonymitet.

Store byggerier har altid delt vandene. Det er broerne over Øresund og Storebælt gode eksempler på. Blandt pølsevognens kunder strakte meningerne sig over hele spektret. Et flertal af de personer, KØBENHAVN talte med, bakker op om Klaus Bondams ide.

»Bare det ikke kommer til at ligge lige der, hvor jeg bor,« som Henrik Skovborg sagde.

På pynten bag Frihavnen ligger et mindre naturområde, som københavnske naturelskere holder af at spadsere i, også i bidende kulde.

»Jeg har svært ved at forestille mig skyskrabere i København. Det er sådan en smuk by. Andre steder passer den slags måske godt ind, men ikke her,« siger Magnus Clausen.

Hans ven Adam Wallensten er mere åben.

»Jeg har som sådan ikke noget imod højhuse. Hvis de blev bygget for at gøre noget ved boligproblemet, og huslejen blev til at betale for almindelige mennesker, så måske ja,« siger han.

En ting er de enige om.

»Hvis ikke det bliver flot, interessant arkitektur, er det lige meget.«

Andre læser

Mest læste

Del artiklen