FN-organisation til København

I konkurrence med den tidligere tyske regeringsby Bonn er det lykkedes at få UNOPS til København, hvor der er planer om at etablere en decideret FN-by.

Godt 120 medarbejdere i FN-organisationen UNOPS (United Nations Office for Project Services) skifter i år udsigten fra The Chrysler Building på 42. gade i New York ud med en ny adresse på Midtermolen ved Langelinie i København.

FN har besluttet at flytte UNOPS, der blandt andet hyrer konsulenter og eksperter til FN's udviklingsprogrammer, til København, der dermed for første gang bliver hovedsæde for en hel FN-organisation.

I Tyskland har der været arbejdet hårdt på at få UNOPS til Bonn, hvor mange kontorlokaler står tomme, efter Berlin er blevet hovedstad, og regeringen er flyttet. Men efter flere års lobbyarbejde og forhandlinger med FN er valget faldet på København, hvilket vækker stor glæde hos udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

»Det viser, at Danmark er en stærk partner for FN, og det giver Danmark en endnu bedre platform for at gøre vores synspunkter gældende i FN. Samtidig giver det mulighed for, at København kan positionere sig som en international storby,« siger Ulla Tørnæs.

Flere fordele

UNOPS kommer til at betale betydeligt mindre i husleje i København end i New York. Udenrigsministeriet betaler simpelt hen huslejen, men flytningen har flere sidegevinster.

I København vil den tidsforskel, der i dag er mellem New York og UNOPS' samarbejdspartnere i de afrikanske og asiatiske lande, blive mindsket, hvilket vil gøre en del af arbejdet lettere. Samtidig opnås der en række administrative fordele, da FN i forvejen har flere regionale kontorer i København.

I forhold til antallet af organisationens afdelinger og medarbejdere i København er den danske hovedstad faktisk allerede i dag den sjette største FN-by i verden. UNICEF's verdenslager ligger i Nordhavnen i København, verdenssundhedsorganisationen WHO's regionale kontor for Europa ligger ved Tuborg på grænsen til Hellerup, og UNOPS bliver nabo til kontorer for FN's befolkningsfond (UNFPA) og FN's udviklingsprogram (UNDP), når medarbejderne rykker i Midtermolen på Langelinie i løbet af 2006.

120 medarbejdere

Set med det københavnske erhvervslivs øjne kommer der godt 120 medarbejdere til byen med deres familier og penge. Samtidig får de danske og københavnske virksomheder lettere adgang til at præsentere sig og byde sig til over for UNOPS i forhold til konsulentopgaver og deres know-how.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil i samarbejde med FN-organisationerne og de danske myndigheder arbejde på, at der bliver etableret en hel FN-by i København.

»FN er i dag placeret på tre forskellige adresser i København, og det kunne være en god og visionær ide at samle alle FN-organisationerne i en FN-by. Det ville bidrage til mulighederne for, at FN placerer endnu flere organisationer i København,« siger Ulla Tørnæs.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen