Varmeselskab anmeldt med krav om millionbetaling

Vestegnens Kraftvarmeselskab er anmeldt til Energitilsynet med krav om betaling af kæmpebeløb til varmekunder på grund af ulovlige overskud.

Omkring 150.000 varme-kunder på Københavns vestegn har over 621 mio. kr. til gode hos Vestegnens Kraftvarmeselskab, VEKS, i form af et stort ulovligt overskud i selskabet.

Det mener forretningsmanden Carsten Berger, der for nylig fik medhold hos Energitilsynet i, at alene Brøndby Fjernvarmeværk skal give de godt 13.000 tilsluttede forbrugere i Brøndby et samlet nedslag på deres acontoregninger på over 13 mio. kr. Efter minutiøs kulegravning af de komplicerede regnskaber i VEKS har Carsten Berger anmodet Energitilsynet om også at gribe ind over for dette selskab, der ud over Brøndby Fjernvarme forsyner 18 andre lokale fjernvarmeselskaber på Vestegnen med varme. Han mener, at VEKS ulovligt gennem en årrække har ophobet et overskud på i alt 621.430.000 kr. Ifølge loven skal et fjernvarmeværk senest det følgende regnskabsår betale overskud tilbage til forbrugerne. Det er ikke sket, mener Carsten Berger, der samtidig beskylder selskabet for at overtræde lovens krav om, at såkaldte driftsmidler som f.eks. maskiner, biler, værktøj og inventar skal afskrives i regnskaberne over mindst fem år.

Hos VEKS afskrives driftsmidlerne allerede over et år, og det giver unødvendigt høje varmepriser.

Intet til gode

Men ifølge den adm. direktør for VEKS, Lars Gullev, har de mange kunder ikke én eneste øre til gode af de 621,4 mio. kr.

»Vores kassebeholdning rummer ikke så stort et beløb,« siger han.

»De 621 mio. kr. hidrører bl.a. fra rør og andre anlægsaktiviteter, som der endnu ikke er afskrevet på. Samtidig er vi nødsaget til i slutningen af året at have et stort beløb liggende parat til energiopkøb i januar. Det er ikke det samme, som at vi har et stort overskud,« siger Lars Gullev, der ikke umiddelbart har en forklaring på de meget korte afskrivningsperioder bl.a. på værkets mange biler.

»Det er et princip, som vores revisionsselskab Ernst & Young har godkendt. Forklaringen på det må du vente med at få,« siger Lars Gullev.

VEKS blev etableret i 1984 for at kunne udnytte overskudsvarme, dels fra kraft-varmeværker, og dels fra affaldsforbrænding og større industrivirksomheder.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.