Snedynger truer cyklister

De mange snedynger, der stadig ligger i byens vejkanter og på cykelstier, kan udgøre en trussel for cyklisters færdselssikkerhed, mener Cyklistforbundet.

Selv om snevejret er passeret i denne omgang, ligger der stadig snedynger mange steder i byens gader og stræder - til fare for byens cyklister.

Det mener formanden for Dansk Cyklistforbund i København, Erik Hjulmand.

»Der er steder, der er ret problematiske, og som kan have farlige konsekvenser. F.eks. de steder, hvor der ligger så store snedynger, at man bliver nødt til at bevæge sig uden for cykelstien og ud i kørselsbanerne, ind i fodgængerfeltet eller op på fortorvet. Det er ikke godt nok, at man fejer det væk fra vejen og ind på cykelstien,« siger Erik Hjulmand.

Frem med skovlene

Ifølge Erik Hjulmand bør kommunen i stedet finde skovlene frem og komme i omdrejninger.

»Man burde kalde en spade for en spade og en skovl for et redskab, man kan bruge til at fjerne sne med. Vi skal have fjernet sneen der, hvor den er i vejen for trafiksikkerheden. Det burde være et minimum, men nogle gange er det som om, vi taler for døve øren,« siger han.

Nogle af de strækninger, der ifølge Erik Hjulmand især er kritisable, er bl.a. krydset Valby Langgade/Vigerslevvej og ved Dronning Louises Bro.

Afviser kritik

Hos Vej & Park i København er man imidlertid uforstående over for Erik Hjulmands kritik af cyklisternes fremkommelighed.

»Vi har løbende gennemkørsel for at fjerne det overskydende sne, og så vidt jeg ved, er der ikke nogen, der har klaget over netop de strækninger. Der er selvfølgelig skønhedspletter, og dem vil vi rette op på,« siger Thomas Rasch, driftschef i Vej & Park, og udsteder i den forbindelse en garanti.

»Vi vil tage ud og kigge på det og grave væk, hvis der er et problem. Det kan man holde mig op på. Men det er begrænset, hvor mange steder vi kan gå ind direkte og fjerne sneen helt. Når sneen har ligget der mere end 48 timer, bliver den så forurenet, at vi ikke kan smide den i havnen, og så bliver vi nødt til blot at lade den smelte,« siger Thomas Rasch.

Dyrt at fjerne

Det var ellers tæt på, at Vej & Park var nødt til at fjerne store dele af sneen helt fra vejene under snestormen.

»Snestormen tog 28 timer, og hvis den havde fortsat to timer mere, havde vi fjernet det helt og kørt det i havnen. Men hvis man skal fjerne sneen helt, som man gør i nogle storbyer, er vi oppe i et milliardbeløb,« siger Thomas Rasch, der således mener, at kommunen har klaret snevejret ganske udmærket.

Bare få minutter

Erik Hulmand mener dog stadig, at indsatsen bør forbedres.

»Man skal have fjernet sneen, hvor det er værst. En skovl ville gøre underværker. Det kræver blot et par minutters arbejde. Og så må kommunen bare finde et sted at læsse sneen af. Jo længere det ligger, jo mere komprimeret bliver det og har sværere ved at tø. Det er med at få det fjernet hurtigst muligt, så det ikke ligger der helt til april måned,« siger Erik Hjulmand.

Vil have Bondam i tale

Han vil derfor tage kontakt til bygge- og teknikborgmester Klaus Bondam (R) for at sikre en bedre løsning på problemet i fremtiden.

»Vi vil pege på det over for Klaus Bondam, når vi får ham i tale. Han har jo proklameret, at cyklisterne skal tilgodeses mere. Derfor mener vi, at cykelstierne på bl.a. Nørrebrogade og ved Dronning Louises Bro skal være bredere. Det vil også hjælpe på situationen om vinteren,« siger Erik Hjulmand.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen