HIV-smittede må klare sig selv

Antallet af HIV-smittede i hovedstaden stiger, men antallet af rådgivningstimer er ikke fulgt med.

Det stigende antal HIV-smittede i København har brug for mere rådgivning, hvis ikke de skal smitte flere mennesker med sygdommen og holde liv i den onde cirkel. Det mener flere sundhedseksperter.

»Jo mere vi får mulighed for at rådgive en HIV-smittet, jo mindre bliver også chancen for, at han eller hun af vanvare kommer til at smitte en anden,« siger sygeplejerske og rådgiver på Bispebjerg Hospital Hanne Sørensen, der siden 1990 har rådgivet patienter med diagnosen HIV-positiv.

Ifølge Statens Serum Institut er antallet af HIV-smittede i Københavns og Frederiksberg Kommuner vokset fra 108 tilfælde i 2003 til 145 i 2004. Men antallet af timer til rådgivning er ikke steget tilsvarende, mener Hanne Sørensen og nævner besparelser af psykologtimer på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital som eksempler.

Den ekstra rådgivning kan være en god idé, men det er ikke nødvendigvis helt så ligetil, påpeger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Seruminstitut.

»Vi ved, at knap to tredjedele af de smittede er homoseksuelle mænd, som tilhører en af de mest oplyste befolkningsgrupper. Så for at bryde smittevejene må vi skulle fortælle dem noget mere, end at de skal huske at bruge kondom,« siger Susan Cowan, der afviser selv at have de vises sten på det område.

Ny generation på vej

Ifølge professor Peter Skinhøj fra Rigshospitalets Epidemiklinik i København er en ny generation af homoseksuelle ved at vokse op i København.

»De ser ikke folk dø af AIDS, og derfor har de måske ikke lige så meget respekt for smitten. I den forbindelse er information til den enkelte rasende vigtigt,« siger Peter Skinhøj.

Også inden for kønssygdommene klamydia og syfilis rapporterer lægerne om en stigning i antallet af tilfælde i hovedstaden.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen