Boliger sælges i udbudsrunder

Flere boligejere sælger deres hus eller lejlighed efter en udbudsrunde. Det giver ofte den bedste pris.

Det er blevet populært at lade køberne byde løs, når boligen skal sættes til salg. I løbet af det sidste år er antallet af boliger, som sælges efter en udbudsrunde, steget markant, siger ejendomsmæglerkæderne Nybolig, Home og EDC.

Især i hovedstadsområdet, hvor der er langt flere købere end sælgere, er antallet vokset.

»Det er alle slags boliger, vi kan sælge på den måde. Både villaer, rækkehuse og lejligheder. For et par år siden var den form for salg slet ikke brugt,« siger ejendomsmægler Jørgen Bjørke, der har fire Nyboligforretninger nord for København.

Han regner med, at op mod 40 pct. af alle boliger kan sælges via udbudsrunde eller licitation i hovedstadsområdet. Og det sikrer ofte sælgerne den bedste pris.

Penge at tjene

Hos Home vurderer man, at boligejerne i gennemsnit får 100.000 kr. mere for deres bolig, når den sælges efter, at flere købere har budt.

»Især liebhavervillaer med et særligt præg, eller lejligheder til studerende på Nørrebro eller Østerbro har interesse for rigtig mange, og så er der næsten altid penge at hente ved at bede køberne byde,« fortæller kommunikationskonsulent i Home Torben Jastram, der mener, at omkring 25 pct. af boligerne i hovedstadsområdet i dag sælges efter udbudsprincippet.

Men der er også ulemper ved salgsmetoden. Bla. kan nogle købere blive skræmt væk af at skulle byde, og der er risiko for, at køberne byder under den udbudte pris. Samtidig er udbudsperioden kort.

»Udbudsperioden er typisk ikke længere end mellem fire og seks uger. Hvis man havde tid til at vente i fire måneder, kunne man måske finde en køber, der var villig til at betale langt mere end de bud, der bliver afgivet på kort tid,« siger informationschef i EDC Jan Nordmann.

Nord for København mener ejendomsmægler Jørgen Bjørke dog ikke, at man skal fratage sælgerne muligheden.

»Vi fraråder ikke nogen at sælge via licitation, og man kan i princippet sælge alle ejendomme på den måde,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen