Oprør ulmer i Fristaden

En gruppe beboere er ved at have fået nok af politiets massive tilstedeværelse.

Konflikterne og sammenstød mellem christianitter og politiet er voldsomt optrappet de seneste uger. Det kulminerede mandag med, at politiet måtte anholde 13 personer, der kastede med sten og råbte »racister« efter ordensmagten. I sidste uge blev der foretaget en såkaldt Schengen-kontrol, hvor politiet kontrollerede, om der var folk i området uden arbejds- eller opholdstilladelse, ligesom politiet også i sidste uge begyndte at uddele bøder til folk, der ejer løsgående hunde.

Mandagens sammenstød opstod, da politiet skulle assistere Told&Skat med at beslaglægge en stribe computere i en computercafé, fordi skattemyndighederne trods flere henvendelser endnu ikke havde kunnet få oplyst, hvem der stod for cafeen. Ifølge Morten Lerhard, Christianias retsgruppe, har politiet i en uges tid set gennem fingre med, at der blev råbt racister efter dem, men den tolerance stoppede brat tirsdag eftermiddag.

Gensidige provokationer

»Jeg blev anholdt som den første, fordi jeg stod med en megafon og råbte efter politiet. Men det skete, efter at hverken skattemanden eller politiet ville høre på os. Vi havde papirer på den computercafé, men de var ligeglade. Det hele eksploderede så, da en christianit blev båret ud af to kampklædte betjente. Der var gensidige provokationer, og det fortsatte til kl. 22 mandag aften. Selvfølgelig er det ulovligt at kaste med sten, men stemningen herude er meget dårlig i øjeblikket, og politiet må til at besinde sig. Men det er ikke til at få fornuft ud af dem,« siger han.

Fire af de anholdte blev i går fremstillet i dommervagten, fordi politiet ønskede dem varetægtsfængslet.

»Det skal ikke ses som en optrapning, men sker ud fra en almindelig retshåndhævelse. Der blev bevidst kastet sten mod politifolk, en blev ramt af en 600 gram tung sten på hjelmen, visiret blev ødelagt, og så er der ikke længere tale om drengestreger. Det tæller også, at de pågældende tidligere er blevet dømt for lignende,« siger vicekriminalinspektør Jørn Evendorff, Station Amager, der behandler sagen.

De må lære at forstå

På Københavns Politigård siger vicepolitiinspektør Flemming Steen Munch, at »reglerne, der gælder i samfundet, også gælder på Christiania.«

»Det er der nogle derude, der snart må lære at forstå. Generelt beskrives situationen derude som fornuftig, men lige så snart at vi skal foretage os noget - som at assistere Told&Skat - går det galt, og vi overfaldes. Det udspringer af en mangel på forståelse for politiarbejdet, og vores folk bliver ofte mødt med de rene svinskheder, når de passer deres arbejde. Man kunne måske kræve, at der var mere positive medspillere på Christiania,« siger han.

Ifølge Flemming Steen Munch er der mange christianitter, der er tilfredse med politiets indsats, men en gruppe »toneangivende ballademagere« vil det anderledes.

Politiet har i månedsvis været massivt til stede på Christiania og har stort set dagligt en større gruppe kampklædt politi på patrulje i fristaden. I forbindelse med drabet og skyderierne i Pusher Street i april blev der indført en tidsbegrænset nul-tolerance, hvor flere end 300 blev anholdt på tre uger.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen