Annonce
København

Valentinsdag: En særlig romantisk aften

I aften er det Valentinsaften, og mange kærlighedshungrende par vil tænde stearinlys og give hinanden chokolade. Alt sammen med ønsket om at gøre forholdet helt perfekt. Men man skal passe på ikke at lægge for meget i det, siger parterapeuten Martin Østergaard. Fortælleren Hans Laurens tøver dog ikke: »På Valentinsaften vil vi skabe en fælles romantisk boble.«

»Valentinsaften bliver et symbol på et forhold, der (stadig) rummer levende erotik, og hvor der er en god fornemmelse af samhørighed. At man er soulmates!«

Parterapeuten Martin Østergaard taler med et glimt i øjet.

Gennem sin praksis møder han masser af kvinder og mænd, der får de høje forventninger til kærlighedsforholdet galt i halsen, som har gjort kærlighed til en ny religion, og som hele tiden kæmper for at finde frem til, tilbage til, ind til romantikken. Og her er Valentinsaften, med dens tunge symbolik af roser, bankende hjerter, brændende lys og små betænksomme gaver, en kærkommen lejlighed til at sætte ekstra turbo på inderligheden.

Men terapeuten råber vagt i gevær. Med et meget ironisk glimt i øjet siger han:

»Og hvis ikke man har den fornemmelse af samhørighed; ja, så er forholdet gået fløjten!«

I forbindelse med Rundetaarns Valentinsaften skal Martin Østergaard fortælle om parforholdets udfordringer: Hvordan vi kan gøre hinanden lykkelige, om nogle af de fejl, vi hver især begår i den bedste mening og i kærlighedens navn, og de generelle forskelle på mænds og kvinders forventninger til kærligheden. Alt det, som han lige pludselig blev en slags ekspert i, da han i 1999 udgav bog-hittet "Vejen til mandens hjerte".

»Kvinder har en forventning om, at manden lytter. Mænd vil hellere have ros og anerkendelse. Hun må gerne sige: "Du er en god far, og du er dygtig",« forklarer Martin Østergaard.

»Og det der med at give en gave: Det behøver altså hverken at være blomster eller chokolade. Der er mange kvinder, der er pisseligeglade med blomster. Måske vil hun hellere have, at manden kigger lidt mere på hende og siger, at hun er smuk.«

Vær opmærksom

Så ifølge Martin Østergaard er der ingen formel på den perfekte romantiske begivenhed eller aften. Romantik drejer sig nemlig først og fremmest om opmærksomhed og om at give kæresten det hun - eller han - gerne vil have.

»Det mest romantiske, man kan spørge om er: Hvad så? Hvad har du lyst til?,« siger Martin Østergaard før han slutter:

»Og hvis der lige nu er alt for mange smertepunkter i forholdet, så skal man ikke begynde at spørge: "Hvordan er det nu, lige nu, mellem dig og mig?" Hold det hellere lidt let. Man behøver ikke at gå i dybden. Snak om film eller politik. Eller gå bare ud og se en film sammen.«

Alt det kan man høre meget mere om, når Martin Østergaard holder foredrag i aften i Rundetaarn. Også andre steder i byen vil luften svirre med ord om kærlighed.

Erotiske historier

For eksempel på Cap Horn i Nyhavn, hvor Hans Laurens efter en vel overstået sansevækkende middag trakterer gæsterne med en række erotiske fortællinger.

»Ikke nødvendigvis den slags historier, der ender godt eller ender med sex. Historierne er centreret omkring kærlighedens mirakel. Og så er det op til tilhørernes egen fantasi at digte fortsættelsen,« siger Hans Laurens, der mødte Valentin-begreberne, da han arbejdede i Japan.

»Alt det chokolade jeg fik,« smiler han. »Her var det nemlig kvinderne, der gav chokolade. Men de gav det ikke kun til mænd, de var interesserede i på den måde. Også til mænd, de bare syntes var gode kolleger. Så jeg fik seks-syv chokolader, og måtte sidde og prøve finde ud af, hvilke der betød: "Du er en god kollega", og hvilke der betød: "Jeg kan godt lide dig - men du er altså lidt for langsom i optrækket".«

Sådan var det i Japan. Men nu er vi i Danmark, og her kan man enten synes, at Valentinsaften er rædselsfuld, sjov eller kommerciel. Hans Laurens trækker på skuldrene:

»Valentinsaften er jo bare denne ene aften. Kærlighed er noget helt andet. Men når valentinsaften "går op", når den lykkes, er det fordi, man har en fælles romantikboble. Valentins aften er et forsøg på - og et ønske om - at fortælle sig og spise sig ind i sådan en fælles boble. Og gøre denne aften til en ganske særlig aften,« slutter Hans Laurens.

jpk@jp.dk

Se mere på www.rundetaarn.dk; www.caphorn.dk; www.mandenshjerte.dk

I Rundetaarn indledes arrangementer klokken 20, mens Cap Horn begynder 18.30.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her