Svage elever risikerer længere skoledage

Sprogtest af alle børn før skolestart og heldagsskoler er blandt de tiltag, som de københavnske politikere vil sætte i værk for at sikre, at eleverne bliver bedre til at læse og tale dansk.

Samtlige børn i København skal igennem en sprogtest, før de begynder i skole.

Det mener en række af partierne i Borgerrepræsentationen. De er parate til at skride hårdt ind, efter at kommunens egen undersøgelse har vist, at de københavnske skoleelever fagligt halter efter deres jævnnaldrende i resten af landet. Det står især skidt til med læsefærdigheder hos de tosprogede elever, og de konservative og CD er klar til at sende analfabeter i heldagsskoler og indføre obligatorisk lektiehjælp.

»Det er slut med at pakke de tosprogede og socialt svageststillede elever ind i vat. Det handler ikke om at straffe, men om at styrke og hjælpe dem, så de får de samme muligheder som deres kammerater for at læse videre og få et job og en uddannelse. Børnene har krav på at blive hjulpet, hvis de selv eller deres forældre ikke magter det,« siger Majbritt Mamsen (K).

Ben Haddou (CD) foreslår samtidig, at der bliver ændret på den hidtidige model i København, hvor skolerne har fået en sum penge per tosproget elev.

»De penge skal tages ud og lægges ind i en pulje til f.eks. ekstra lærere, efteruddannelse af lærere og lektiecafeer. Vi er nødt til at tage nogle nye tiltag, når vores nuværende skolesystem ikke kan levere varen,« siger han.

Venstre er også på vej med en række forslag. Her vil fokus være rettet mod elevernes faglige evner, disciplin, test og efteruddannelse af lærerne. Uddannelsen af lærerne skal specifikt rettes mod undervisning af tosprogede elever og læseindlæring.

»Jeg vil ikke afvise en heldagsskole, men den fornemmeste opgave er, at eleverne lærer at tale og læse dansk og fungere i en klasse. Jeg er ikke tilhænger af, at alle børn skal have en sprogtest, før de begynder i skole, da det primært er de tosprogede, som har problemer. Det er slut med blødsødenheden,« siger Pia Aller-slev (V).

Socialdemokratiet er som udgangspunkt åbent over for alle forslag.

»Jeg tror, at der er mange sammenfaldende ønsker om test af elever, opfølgning og videreuddannelse af lærerne. Uddannelses- og ungdomsforvaltningen må gribe ind over for de skoler, hvor det står værst til, og bruge erfaringerne fra de skoler, hvor eleverne klarer sig godt,« siger Jakob Hougaard (S).

»Nogle klasser har mange svage elever, hvilket kun gør tingene sværere. Derfor er fordelingen af elever stadig aktuel, og der er behov for et opgør med den socialt og etnisk opdelte skole,« siger han.

Skoleborgmester Per Bregengaard (EL) er betænkelig over for at indføre heldagsskoler.

»Særligt når det drejer sig om de små skoleklasser. De tosprogede børn kommer til at gå glip af en masse aktiviteter, der er lige så vigtige. Leg, bevægelse og det at være sammen med deres kammerater. Man skal ikke gå så meget i panik, at man ødelægger børnenes muligheder for at få en god skolegang,« siger Per Bregengaard.

»Skolerne bør udbygge lektiecafeerne, og lærerne bør overbevise eleverne om, at de skal komme i fritiden. Den eneste måde, vi kan løse problemet på, er ved at overbevise børnene om, at de får noget ud af at gøre en indsats. Jeg tror ikke på, at højrefløjens stramninger gør børnene dygtigere. De må forholde sig til virkeligheden, men det kan godt være, at de ikke har indsigten til det,« siger han.

asger.westh@jp.dk

sigrid.rasmussen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.