Forældre er skyld i elevernes fravær

Politikerne er forargede over omfanget af de københavnske folkeskoleelevers fravær.

Klasser, hvor en tredjedel af eleverne er på skiferie med mor og far, og elever, der kommer flere uger for sent tilbage efter sommerferien. Det er den virkelighed, der gemmer sig bag en undersøgelse af de københavnske folkeskoleelevers fravær. Fra skolerne er meldingen, at fraværet går ud over elevernes chancer for at følge med i timerne, og at det forstyrrer lærernes planlægning af undervisningen.

Politikerne er forargede over det omfang af fravær, som undersøgelsen afslører.

»Generelt er fraværet for højt. Det er alvorligt, hvis det skyldes forældre, der tager på skiferie med børnene uden for ferien for at spare penge. De sender et signal til børnene om, at deres skolegang ikke er vigtig,« mener uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard (EL), der dog ikke mener, at kommunen skal gribe ind overfor fraværet.

Majbritt Mamsen (K) kalder det uanstændigt, at forældre tager på ferie med deres børn, med mindre de sørger for selv at undervise børnene i ferien.

»Ellers går det jo også ud over de andre børn, da lærerne skal bruge tid på at forklare tingene igen for de børn, der har været på ferie,« mener hun.

Grundtvigsskolen i Nordvestkvarteret er en af de skoler, hvor eleverne ifølge undersøgelsen har mest fravær. 84 af skolens 360 elever var væk i til sammen 263 skoledage i august - uden at få lov.

»Det er ikke pjæk, der er problemet, det skal vi nok opsnappe. Men vi har mange familier, der kommer flere uger for sent tilbage fra sommerferie, eller som tager en fridag med deres børn for at hygge sig. Men vi kan ikke dumpe elever, der har for meget fravær, eller give dem en bøde. Vi kan kun skrive et brev til forældrene,« siger Michael Olesen, der er skoleinspektør på Grundtvigsskolen, hvor det ofte er skolens tosprogede elever, der har svært ved at komme tilbage fra ferie i familiens oprindelsesland. Axel Bech, der er skoleleder på Øster Farimagsgade Skole i Kartoffelrækkerne, har næsten ingen tosprogede elever, men de samme problemer.

»Eleverne er på ferie i tide og utide. Hos os er det luksusproblemer, da forældrene har både penge og overskud til at tage på ferie med deres børn. I ugerne omkring vinterferien har vi tidligere oplevet, at en tredjedel af eleverne har været på skiferie. Det forstyrrer undervisningen og lærernes planlægning,« siger han.

Det samme sker på Strandvejsskolen, hvor Lisbeth Hammelev er skoleinspektør.

»Det kan være svært for eleverne at komme tilbage, hvis de andre f.eks. er startet på et gruppearbejde. Men det ikke er alle forældre, der har mulighed for at holde ferie i skolernes ferie, og det er også vigtigt, at forældrene er sammen med deres børn, når de har ferie,« mener hun.

morten.vestergaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen