V kræver mere indflydelse på NESA-penge

Politikerne i Gentofte er uenige om, hvordan de skal håndtere de 3,5 mia. kr., som kommunen fik ved salget af aktier i NESA. Borgerne bør have mere indflydelse på, hvad pengene bruges til, mener Venstre.

En tidlig og meget stor julegave landede for flere måneder siden i Gentofte, da kommunen solgte sine aktier i elselskaber NESA for 3,5 mia. kr. De penge er nu anledning til splid. Politikerne i kommunalbestyrelsen kan ikke enes om, hvordan milliarderne skal administreres.

Godt nok har et flertal i kommunalbestyrelsen udarbejdet en 10-årsplan for, hvordan pengene skal bruges. Men det er ikke nok, mener Venstre. Partiet vil inddrage borgerne mere.

»Man burde bruge et år indtil næste kommunalvalg på at diskutere med borgerne, hvad pengene skal bruges til, og vi politikere skal have mulighed for at gå til valg på, hvad vi vil gøre med pengene. Da vi blev valgt til kommunalbestyrelsen havde vi ikke solgt NESA-aktierne. Nu har vi 3,5 mia. kr. og det er en anden situation,« mener hun.

Uenig borgmester

Venstre vil også sikre, at borgerne i højere grad kan se, hvad de får for NESA-pengene. Eksempelvis ved at oprette et særskilt regnskab for NESA-pengene.

»Så kan borgerne se, hvad skattepengene bliver brugt til, og hvad NESA-pengene bliver brugt til. Den dag NESA pengene er sluppet op, risikerer vi at stå tilbage med projekter, der afleder driftsudgifter, f.eks. en stor sportspark, og skoler, der stadig skal renoveres. Det skal vores efterkommere jo betale,« siger hun.

Borgmester Hans Toft (K) er ikke enig:

»Der er åbenhed om alt, hvad pengene bliver brugt til. Det er bl.a. skattelettelser og nye anlægsopgaver. Men hvis man vil vide mere, kan man bare ringe og spørge kommunen, og så vil man få besked.«

Hans Toft mener ikke, at kommunen bør gemme pengene til næste valg.

»Det er vores pligt som ledelse at fortælle, hvad vi har tænkt os at gøre med pengene, og det har vi brugt det sidste halve år på at finde ud af. Vi kan efter vores opfattelse ikke bare sende en blank seddel ud til borgerne, hvor vi spørger, hvad de mener. Vi er valgt til at lede og have meninger,« siger borgmester Hans Toft (K), der henviser til, at man kun har lagt budget for ét år, men udarbejdet en strategiplan for de næste 10 år.

Unødigt pres

John Philip (R) vil heller ikke gå til valg på NESA-pengene.

»Det vil resultere i et voldsomt og usundt pres på os politikere fra sportsklubber, musikforeninger og andre, der alle mener, de har behov for flere penge. Det ville skævvride debatten op til kommunalvalget,« siger han.

Per Amstrup (SF) er ikke afvisende over for at etablere et særskilt regnskab for NESA-pengene, mens Jørgen Pers fra Gentoftelisten er skeptisk over for viceborgmesterens idé. Han har svært ved at forestille sig, at man reelt kan adskille udgifter, der betales med penge fra skatter, og de der betales med penge fra NESA-aktier.

»For mig lyder det som om, Venstre taler med to tunger. På den ene side vil de gemme pengene, og på den anden side vil de gå til valg på, hvordan pengene skal bruges,« siger han.

morten.vestergaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.