Nyhavns førstedame vender hjem

Den lille skonnert Mira, der i en årrække har været lånt ud til tursejlads i Limfjorden, er tilbage som museumsskib i Nyhavn.

En af Nyhavns smukke damer, skonnerten Mira, vendte i går hjem til sin gamle plads nummer ét på solsiden af den historiske kanal, efter at hendes skæbne i længere tid har været uvis.

Den lille skonnert var blandt de første træskibe i Nyhavn i moderne tid, siden overborgmester Wassard i 1976 indviede Nyhavn til museums- og veteranskibshavn.

Mira blev totalrenoveret i sidste halvdel af 1990'erne på et værft i Gilleleje for adskillige millioner kr. fra Feriefonden og Skibsbevaringsfonden. Imidlertid lykkedes det ikke at gøre skonnerten rentabel i drift, og for et par år siden gik fonden bag den i betalingsstandsning.

Det er grunden til, at kurator har lånt skibet ud til tursejlads på Limfjorden for dog at hente nogen omsætning hjem. I foråret i år købte Niels Georg Barfred, indehaver af Wilders Plads Ejendomsselskab på Christianshavn, imidlertid Mira. Han lod skibet gennemføre de planlagte ture i Limfjorden, inden det blev sejlet tilbage til København.

»Vi troede, at Mira var tabt for Nyhavn, så det var en stor glæde, at en lokal ejer havde købt hende,« siger formanden for Nyhavnsforeningen, arkitekt Arne Gotved.

Blandt de fineste

Siden skibet kom fra Limfjorden, har det ligget ensomt ved havneløbet på Christianshavn-siden. Det kunne Arne Gotved se fra sit vindue i Havnegade på den anden side. Han foreslog derfor ejeren, at Mira kom tilbage på sin vante plads, og det indvilgede Niels Georg Barfred i.

I går kunne havnefoged Jimmy Andersen og Arne Gotved så trykke på knappen til broen over havnen og lade Mira passere op i kanalen og til kaj. Ejerne af veteranskibene skiftes til at være brovagter. De må dog ikke åbne broen i biltrafikkens myldretider.

»Heldigvis bliver de grimme juleboder nu pillet ned på værtshussiden, så man igen kan se skibene i kanalen,« noterer Arne Gotved tilfreds.

Mira er bygget i 1898 på Rasmus Møllers værft i Fåborg, og ældre søfolk har berettet, at hun blev anset for at være en af de fineste sejlere i småskibsfarten. I sine første mange leveår fragtede skonnerten kalk. Skibet har siden begyndelsen af 1970'erne, da journalist og forfatter Claus Jacobsen overtog det, været ført tilbage til sit oprindelige udseende.

Museumsskibene i Nyhavn er galeasen Anna Møller samt fyrskibet Gedser Rev. Skibene ligger på Charlottenborgsiden og de privatejede træskibe på 200 meter kaj fra broen ved Holbergsgade op til havnerundfartens område ved mindeankeret.

else.boelskifte@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen