Opium for folket

Man skal ikke lade sig narre af den umiddelbart beskedne facade på butikken Opium i Gothersgade. Bag vinduerne gemmer sig en ung mand med store ambitioner.

Hunden Svend Elvis lægger sig på kommando ned under bordet, der udgør kontoret i baggården til Opium. Smykke- og antikforretningen i Gothersgade er udefra pyntet op til dansk jul. Gennem dekorationen er billedet dog noget anderledes. Masker og smykker med asiatisk hilsen kigger frem i vinduet, og inde i det smalle og lille butikslokale, hvor en enkelt kunde går og kigger, kan man forvisse sig om, at der kan købes julegavesmykker til kæresten, uden at ens bankrådgiver får nervøse trækninger.

Bag butikken, gennem gården og nede i kælderen huserer ejeren af Opium, 34-årige Søren Thisted.

Hans historie handler om en ung mand, der gik ud af 1.g. og kom i lære i onklens firma, der bl.a. solgte bæltespænder. Efter en fire år lang karriere som ejendomsmægler valgte han at tage på flere måneders skiferie før en tur til Japan, hvor han blot ville være et par måneder.

Men en australsk pige ændrede planerne, så turen gik til Australien, hvor han en dag sad i Noosa Head og læste i et kunsthandlermagasin om Kina.

»Da jeg kom til Kina, tænkte jeg "waauw". Jeg fik sendt nogle antikviteter hjem til Danmark, og kæresten og jeg åbnede butikken her i 1999. I begyndelsen arbejdede jeg ovre i CASA Shop, mens hun stod her,« siger han.

Efter et halvt år gik forholdet i stykker, hun tog hjem, og han begyndte fuldtid i forretningen.

Siden gik det stærkt

Siden er det gået stærkt. I dag handler det heller ikke så meget mere om antik-viteter, men om smykker produceret i Kina.

»Jeg havde set jade i Kina og fik prøver hjem. Det er helt ubegribeligt, hvad man kan lave af udskæringer på gammeldags manér,« siger han og stormer rundt i det lille kælderlokale for at finde jade i forskellige klasser for at vise forskellen. Begejstringen lyser ud af ham. Det er kun to år siden, smykkeeventyret for alvor gik i gang, og på de år har firmaet solgt 20.000 smykker. Blandt andet arbejdes der sammen med Munthe plus Simonsen, Day Birger Mikkelsen og Noa Noa. Men her stopper festen ikke, hvis det står til Søren Thisted: I løbet af de næste seks år er ambitionen at blive blandt de største accessoriesproducenter i Europa.

»Jeg har stadig hjertet med. Det er min måde at arbejde på. Jeg tror aldrig, vi har haft en forretningsplan for noget som helst produkt. Jeg får ideerne, og så handler jeg. Nogle gange er det lidt vildt, men jeg er god til at handle,« siger han.

At han er spontan, viste han bl.a. i forbindelse med drabet på den italienske turist Antonio Curra. Netop hjemkommet fra Kina sad han på en café, spiste morgenmad og læste i avisen om drabet. Det var for meget, tænkte han og fik en ven til at trykke T-shirts, der skulle sælges ved mindehøjtideligheden på Nørrebro få timer senere. Der kom 7.500 kr. i kassen første aften, og det endte med, at der blev sendt i alt 14.000 kr. til Antonio Curras forældre i Italien.

At hjertet er med, viser også det, han kalder "fair trade"-projektet, hvor arbejderne i Kina får penge til læge, tandlæge, engelskundervisning og hjælp i øvrigt, hvis de har behov for det. Samtidig lægges der 50 cent til side pr. solgt smykke, som gives tilbage til landsbyen.

»Vi skal ikke være et eller andet udenlandsk firma, der kommer og udnytter fattige kinesere. Derfor kanaliserer jeg nogle af pengene tilbage. For fattige og dårligt stillede, det er de,« siger han.

De ambitiøse planer er der, men i den nære fremtid skal butikslokalet ændres, så der fremover kun er smykker - og så må der i øvrigt gerne snige sig en enkelt kostbar Buddha-figur ind blandt øreringe, armbånd, halskæder og brocher.

carsten.christensen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.