Ansatte får rygestopkursus i julegave

41.000 ansatte i Københavns Kommune får et rygestopkursus i julegave. Og det er ikke kun godt for rygerne. Rygning i arbejdstiden koster nemlig kommunen 250 mio. kr. om året.

Det er ikke kun for deres blå øjnes skyld, at 41.000 ansatte i Københavns Kommune i år får et rygestopkursus i julegave af deres arbejdsgiver.

Sundhedsforvaltningen har på baggrund af en rygevaneundersøgelse regnet ud, at den tid, de ca. 12.000 ansatte rygere i kommunen hver dag bruger på at ryge i arbejdstiden, koster kommunen 250 mio. kr. - hvad der svarer til 820 fuldtidsstillinger om året.

Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (R) siger, at julegaven først og fremmest skal ses som en del af den rygepolitik, som skal sikre et røgfrit miljø i kommunen.

»Det er da et sjovt regnestykke, men det er jo ikke dokumenteret. Jeg vil ikke bruge det til at pege fingre ad rygerne, men det er klart, at vi kan spare penge, idet rygere også har et højere sygefravær,« siger hun.

Inger Marie Bruun-Vierø mener, det er naturligt at give rygerne en mulighed for at holde op med at ryge.

»Og jeg er glad for, at direktionen har vurderet, at der er penge til gaven«.

Inger Klemmensen, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, synes det er en sød julegave.

»Det er virkelig en gave at få muligheden for at holde op med at ryge, men jeg håber da, at de, der ikke ryger, kan give deres kursus væk til rygere i deres omgangskreds,« siger hun.

Folkesundhed København regner med at afholde 150 kurser på hver fem møder i løbet af 2005 til en pris a 5.000 kr. per kursus - eller i alt 750.000 kr.

Holde hinanden fastMedarbejderne kan mødes to timer ad gangen sammen med 10-15 kolleger.

Lene Krusaa, der er konsulent i Folkesundhed København, siger, at man har gode erfaringer med at holde rygestopkurser på arbejdspladser.

»Det plejer at øge succesen, når folk kender hinanden og kan holde hinanden fast på projektet til daglig på arbejdet,« siger hun.

Lene Krusaa siger, at kurserne vil blive ledet af en konsulent, der for eksempel fortæller om, hvad der sker med kroppen, når den ikke får den nikotin, den plejer. Derudover er det tanken, at deltagerne kan give hinanden gode råd.

»Jeg håber, at vi ved at få nogle medarbejdere til at holde op med at ryge kan undgå nogle af de sammenstød mellem rygere og ikke-rygere, der opstår, når man forsøger at indføre en rygepolitik,« siger Lene Krusaa.

Hun fortæller, at det ikke er hvert år, der uddeles julegaver i kommunen. Derfor er hun glad for gaven, selv om hun ikke selv ryger.

morten.vestergaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.