Minister bremser renovering af sygehus

Er Gentofte Amtssygehus på vej mod lukning? Det frygter amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen (S), efter at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har bremset en planlagt renovering af det nedslidte hospital.

15 patienter om et toilet. Gamle lokaler, som rengøringsfolkene har svært ved gøre rent. Og ufrivillige møder på gangene mellem gæster fra gaden og patienter på vej til operation.

Det er den triste hverdag for de indlagte og personalet på Amtssygehuset i Gentofte. Og sådan bliver den ved med at være. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har netop bremset Københavns Amts planer om at renovere hospitalet for 313 mio. kr. over de næste fem år.

I et brev begrunder ministeriet afgørelsen med, at renovering af så stort et sygehus bør planlægges i sammenhæng i den nye Region Hovedstaden.

»Jeg har lige hørt beskeden, og jeg er dybt rystet. Vi har ventet på den renovering i 10 år, og nu må det være vores tur. Hvis ikke, tror jeg, man vil få svært ved at fastholde personalet,« siger Jette Jensen, der er næstformand i sygehusets hovedsamarbejdsudvalg og repræsenterer det samlede personale. Jette Jensen arbejder som ergoterapeut på sygehuset og oplever på sin egen afdeling vinduer, der er så rådne, at det er svært at varme rummet op.

»De vinduer er jo ikke blevet skiftet, fordi vi har ventet på en renovering,« påpeger hun.

Frygter lukning

Amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen (S) kalder afgørelsen »helt urimelig«.

»Det giver ingen som helst mening for mig. Amtssygehuset i Gentofte yder en fantastisk international behandling, men under de ringeste fysiske forhold,« siger Vibeke Storm Rasmussen.

Hun frygter, at afgørelsen er et signal om, at indenrigs- og sundhedsministeren barsler med tanker om at lukke sygehuset i Gentofte.

»I det udspil til en ny struktur, som regeringen er kommet med, mangler der en halv mia. kr. til Region Hovedstadens sygehuse. Hvis Lars Løkke Rasmussens (V) intention i virkeligheden er, at der skal lukkes et sygehus i hovedstadsområdet, og at det skal være Amtssygehuset i Gentofte, så skulle han melde klart ud,« forlanger hun.

Henning Daugaard, der er sygehusdirektør på Amtssygehuset i Gentofte, tager det mere roligt. Han henviser til, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets afgørelse ikke er endelig. Ministeriet anmoder nemlig amtet om en mere konkret forelæggelse af planerne for renoveringen.

Må gøres noget nu

»Det kan jeg godt forstå. Men enhver, der har sin gang på vores sygehus, kan se, at der må gøres noget nu. Sygehuset er ganske enkelt ikke tidssvarende. Der er for mange senge på stuerne, operationsafsnittene er spredt ud på seks forskellige bygninger, og det koster mange ekstra penge at drive,« siger Henning Daugaard. Han mener, dog at al tale om lukning er urealistisk.

»Vi opererer 150 patienter om dagen, og den kapacitet kan simpelt hen ikke placeres andre steder,« påpeger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

morten.vestergaard@jp.dk

christina.agger@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen