Flere har behov for julehjælp

De fattigste er blevet fattigere. Det mærker hjælpeorganisationerne på ansøgningerne om julehjælp. I Frelsens Hær er antallet af modtagere næsten fordoblet på tre år.

Mens danskerne generelt har flere penge til forbrug end nogen sinde, har de fattigste fået endnu sværere ved at få tingene til at hænge sammen økonomisk, og det er et særligt problem i julen.

Det mærker hjælpeorganisationerne, som for øjeblikket har travlt med at behandle ansøgningerne om julehjælp.

Ikke alle steder er færdige med de endelige opgørelser, men meldingen lyder ens hos en række af de største organisationer: Ikke alene stiger antallet af ansøgninger, den enkelte ansøgers behov for hjælp er også blevet markant større. Og især det sidste vækker bekymring.

»Presset er markant. Der bliver flere og flere, som ganske enkelt ikke har penge til at fejre jul. Hos os har vi været nødt til at stramme kriterierne, så en familie kun kommer i betragtning, hvis den har under 2.000 kroner til rådighed pr. måned. Alligevel har vi mange flere ansøgere, end vi kan imødekomme,« siger direktør Eva Tufte fra Mødrehjælpen.

Hos Frelsens Hær har antallet af ansøgere ligget nogenlunde stabilt de seneste år. Men antallet af modtagere er til gengæld næsten fordoblet på bare fire år. I 2000 fik 1.060 familier hjælp, sidste år var det steget til 1.900, og i år kommer det formentlig tæt på de 2.000.

»Det er alle sammen familier, der er så dårligt stillet, at vi føler, at det er uforsvarligt at give afslag. Men vi er ved at nærme os overgrænsen for, hvad vi kan klare. Vi er jo afhængige af at få pengene samlet ind via vores bidrag og arrangementer,« siger informationschef Lars Lydholm i Frelsens Hær.

Mere trængt

Den typiske modtager af julehjælp er en enlig forsørger - læs mor - på kontanthjælp med to eller tre børn og med under 3.000 kroner til rådighed om måneden.

Hos Kirkens Korshær har man endnu ikke det endelige overblik over antallet af ansøgere, men korshærschef Bjarne Lenau Henriksen tvivler ikke på, at de er blevet mere trængt.

»Regeringen har skåret 700 millioner kroner i kontanthjælpen. Det kan mærkes. Og i julen bliver det særligt tydeligt. Når vi andre forbruger os halvt ihjel, føles det ekstra belastende at høre til dem, der har mindre og mindre at gøre godt med. Det understreger det fattige liv, de lever til daglig,« siger Bjarne Lenau Henriksen.

Det er et liv uden råd til biografture, fodboldkampe og andre oplevelser, som de fleste børnefamilier tager for givet. Derfor har flere af organisationerne gjort meget ud af at inddrage fodboldklubber blandt deres sponsorer, så julehjælpen er suppleret med fodboldbilletter.

»De her familier har det svært året rundt. Selvfølgelig er fattigdom et relativt begreb. Men på grund af den økonomiske polarisering i samfundet er det blevet sværere at tilhøre gruppen, der ikke har ret meget,« siger Bjarne Lenau Henriksen.

eva.plesner@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.