Kulturarvsstyrelsen opgiver højhus-veto

Kulturarvsstyrelsen ville ikke stå med ansvaret for, at højhusprojektet på Krøyers Plads faldt til jorden. Derfor droppede styrelsen sit veto mod planerne. Men holdningen er stadig, at de høje huse er en dårlig idé, forklarer direktør Steen Hvass.

»Man har et standpunkt, til man tager et nyt!«

Den sætning gælder åbenbart også i den statslige Kulturarvsstyrelsen, der onsdag foretog en uventet kovending i sagen om højhus-planerne på Krøyers Plads i København og trak sit veto mod projektet tilbage.

Det veto nedlagde styrelsen for den danske kultur-arv, umiddelbart inden fristen for at gøre indsigelse mod planerne udløb den 1. oktober. Begrundelsen var, at den hollandske arkitekt Erick van Egeraats seks huse bryder med de gældende byggelinjer for København. Ifølge reglerne må der ikke bygges højere end fem etager i den gamle bydel. Det højeste af den hollandske arkitekts huse rager 14 etager og 55 m over jorden.

»Det er bymiljøet, det drejer sig om i denne situation. Ved at bygge højere end fem etager bryder projektet radikalt med den struktur, der er i Københavns middelalderby,« forklarede Kulturarvsstyrelsens direktør, Steen Hvass, dengang i JP København.

Det synspunkt truede med at vælte planerne. Politikerne på Københavns Rådhus kunne nemlig ikke vedtage projektet, før lokalplanen var ændret i overensstemmelse med Kulturarvsstyrelsens ønsker. Men efter at have holdt et møde med Københavns Kommune i sidste uge trak Kulturarvsstyrelsen onsdag sit veto tilbage.

»Ikke dermed sagt, at vi nu synes, at det byggeri skal stå der. Vi har ikke ændret holdning. Men vi har på mødet med Københavns Kommune gennemgået byggeriet. I dette tilfælde har vi måttet konstatere, at det enten var dét byggeri eller overhovedet ikke dét byggeri. Det var ikke muligt at finde en mellemvej,« forklarer Steen Hvass.

Stod det ikke klart, allerede inden styrelsen nedlagde veto, at det var et unikt projekt, der var skabt specielt til Krøyers Plads, og at det derfor ville være svært at ændre på projektet?

»Det har du selvfølgelig ret i. Men vi ville gerne sende et signal om, at det var en dårlig idé på grund af højden,« siger Steen Hvass.

Hvis I bare ville sende et signal, var der så nogen grund til at nedlægge veto?

»Vi kunne selvfølgelig også bare have valgt at sige, at vi syntes, det var en dårlig idé,« erkender Steen Hvass.

Men når du fastholder, at Kulturarvsstyrelsen stadig synes, at det er en dårlig idé at bygge højt på Krøyers Plads, hvorfor holder styrelsen så ikke fast i sit veto?

»Fordi det i dette helt specielle tilfælde ikke var muligt at rette projektet til efter vores ønsker. Andre gange, når vi har nedlagt veto, har det været muligt at ændre på de oprindelige planer og finde en fornuftig løsning,« forklarer direktøren.

Men Kulturarvsstyrelsen mener jo stadig, at det er en dårlig idé at opføre det konkrete projekt på Krøyers Plads. Hvorfor så ikke fastholde det veto, der kan betyde, at projektet ikke kan gennemføres?

»Det er en lidt stor beslutning for os at tage. Det må være op til Borgerrepræsentationen og borgerne at træffe det valg,« siger Steen Hvass.

christina.agger@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen