Med Emma Gad på sidelinjen

Højskolesangbogen kom i brug, da Frederiksberg Husholdningsskole i går fejrede sit 75-års jubilæum.

Selv om den tykke, brune sovs er skiftet ud med økologiske råvarer og trendy designerspirer, holder skolen stadig fast i de gamle dyder. Her er tak ikke et fremmedord.

Husholdningsskole. Bare ordet smager af stive viskestykker og tyk bear-naisesovs. Af stuvet blomkål og skåneærmer.

Men på Frederiksberg Husholdningsskole er virkeligheden en anden.

»Vi har de seneste par år lagt stor vægt på at gøre eleverne til kritiske forbrugere, der sætter pris på kvalitet og økologi. For eksempel kunne vi i dag aldrig finde på at lave en sovs af margarine, soja og meljævning,« siger forstanderinde Iben Fritsche og retter på den bredskyggede, sorte hat.

Frederiksberg Husholdningsskole i Hostrup Have fejrer 75-års jubilæum, og selv om de kulinariske udfordringer med tiden har skiftet karakter, holder skolen fast i en række gamle dyder.

»Vi glemmer ikke Grundtvig og det, han stod for. Samtidig gør vi meget ud af at lære eleverne pli og dannelse. Her er tak ikke et fremmedord,« siger Iben Fritsche, mens elever i hvide T-shirts og lange forklæder stormer rundt med store fade mellem hænderne.

I Hostrups Have 50 kender man til kunsten at opvarte sine gæster.

»Vi startede i mandags med at tilberede foie gras´en, og herefter er det bare gået derudaf med minipizzaer, chokolader og gedeost,« siger 17-årige Stine Ringheim og kaster et sidste blik på fadene. Husholdningsskolen venter fint rykind.

Fint besøg

Præcis kl. 13 ankommer en taxa med en nydelig ældre dame på bagsædet. Iben Fritsche finder blomsterbuketten frem, taxachaufføren åbner døren, og ud stiger forfatterinden Lise Nørgaard.

»Lise Nørgaard har altid haft et forkvaklet forhold til husholdningsskoler. Siden hendes forældre i 1934 tvang hende på Sorø Husholdningsskole, har hun med gru i stemmen berettet om sin tid på skolen. Hendes fortællinger står i fin kontrast til vores nutidige skole,« siger Iben Fritsche.

Mens forstanderinden og Lise Nørgaard følger den lokkende duft fra skolens køkken, sniger Stine Ringheim sig om bag et af komfurerne. Hun spejder hen mod buffeten.

»Det sværeste, jeg har lært at lave, er souffleerne, og det er så fedt, når de endelig lykkes. Det tager tid at lære de avancerede retter, og det tror jeg, de færreste tænker over,« siger Stine Ringheim og tørrer køkkenbordet af en ekstra gang.

Basalt håndværk

Siden januar har hun gået på husholdningsskolens mad og økologilinje, og den 17-årige elev er efterhånden ved at være velbevandret udi den danske kogekunst.

»Vi lærer alt det basale. Hvor lang tid frikadeller skal have, og hvordan man laver en rigtig god sovs. Samtidig kan vi kaste os over de mere avancerede gourmetretter og fine råvarer. Jeg vil ikke være kok, men det er bare rart at kunne hjælpe til i et køkken,« siger Stine Ringheim, hvis familie nyder godt af datterens kogekunst.

»Vi er en børneflok på otte, så min mor er glad for, at jeg kan hjælpe så meget til i køkkenet. Jeg bliver aldrig træt af at lave mad,« smiler Stine Ringheim og forsvinder i flokken af gæster, lærere og elever. Og dem er der mange af.

De seneste par år har landets husholdningsskoler oplevet en stigning i elevtallet på godt 20 pct., og også i Hostrups Have har man været inde i en god periode. Det har blandt andet betydet, at skolen sidste år oprettede en indretning- og designlinje. Linjen har tiltrukket en række unge, som før i tiden ville have gået i en stor bue uden om husholdningsskolerne.

Enlig hane

En af skolens 20 elever er 21-årige Jimmie Steinbeck.

»Jeg bruger skolen som springbræt til designskolen. Her lærer jeg at lave perspektivtegninger, indrette huse og bliver hele tiden inspireret af de andre elever. Jeg tænker aldrig over, at det er en husholdningsskole, jeg går på,« siger Jimmie Steinbeck, som er det eneste mandlige islæt på indretning og designlinjen. Indtil videre har den skæve kønsfordeling ikke været et irritationsmoment for Jimmie Steinbeck.

»Hvis der bliver for meget tøsesnak, går jeg bare min vej,« siger Jimmie Steinbeck og kigger på 20-årige Karoline Bergendorff fra skolens tekstil og designlinje. Også hun er ovenud begejstret for opholdet på husholdningsskolen.

»Selv om vi går på en gammel skole med mange traditioner, får vi stort set lov til at lave det, vi har lyst til. Samtidig er lærerne altid parat til at hjælpe med de vilde ideer,« siger Karoline Bergendorff, inden Iben Fritsche ringer med klokken.

Når forstanderinden taler, skal der være ro.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen