Udsigt til røgfrie centre

Butikscentret Rødovre Centrum skoddede den sidste smøg ved årsskiftet og oplever stor kundetilfredshed. Steen og Strøm, der administrerer ni storcentre i københavns-området, overvejer nu at anbefale, at alle deres centre gøres røgfrie.

Cigarretrøgen lettede fra butikscentret Rødovre Centrum ved årsskiftet. Nu ser det ud til, at en lang række af Københavns øvrige storcentre vil blive røgfrie.

»Jeg synes, Rødovre Centrum har truffet en rigtig beslutning. Vi overvejer at anbefale, at alle vores centre bliver røgfrie,« siger direktør Søren Brogaard fra Steen og Strøm.

Steen og Strøm administrerer 16 storcentre i Danmark. Ni af dem ligger i hovedstadsområdet og tæller blandt andre Lyngby Storcenter og City 2 i Taastrup. Slotsarkaderne i Hillerød og Helsingør Bycenter bliver også administreret af Steen og Strøm.

Søren Brogaard fremhæver, at en anbefaling om rygestop i givet fald vil dække alle de danske storcentre, som Steen og Strøm administrerer. Det er en stor beslutning, der ikke er endeligt truffet endnu, og derfor vil han ikke sætte nogen dato på, hvornår askebægrene i givet fald vil kunne fjernes fra hovedstadens storcentre.

Sandsynligvis bliver det dog inden, det nye københavnske storcenter Fields åbner til næste forår, så det også kan blive omfattet af en eventuelt fælles røgfri politik.

»Erfaringer fra Norge og Sverige viser, at det slet ikke er noget problem at drive røgfri storcentre. Mange rygere vil jo også gerne kunne være steder, hvor der ikke er cigaretrøg,« siger Søren Brogaard.

Renere luft

Selv om folkene bag Rødovre Centrum var spændte på, hvordan kunderne ville reagere, når centret skulle på rygeafvænning, har erfaringerne været positive.

»I en ny undersøgelse har 38 pct. af vores kunder lagt mærke til, at vi har fået en renere luft at handle i og et bedre indeklima,« siger centerdirektør i Rødovre Alex Larsen.

Han kalder resultatet af undersøgelsen, som omfattede 500 kunder, for en utrolig flot gevinst.

Butikscentret har også fået mange uopfordrede henvendelser fra kunder, der roser røgfriheden, fortæller Alex Larsen. Han bemærker dog, at mens forbuddet gælder fællesarealerne, findes der stadig rygeafdelinger i centrets restauranter og caféer.

Et af de centre, som Steen og Strøm overvejer at gøre røgfrit, er City 2 i Taastrup, hvor Niels Bjørn Jensen er bestyrelsesformand for de erhvervsdrivende. Hvis fællesarealerne bliver røgfri, håber han på en ordning, hvor der stadig vil være mulighed for at trække vejret gennem et cigaretfilter.

»Jeg tror, at nogle af de erhvervsdrivende vil gå ind for et rygeforbud, mens andre vil være imod. For os ikke-rygere ville det jo være lækkert med rygestop, mens nogle nok vil undre sig over, hvis de slet ikke kan få en smøg mellem indkøbene,« siger Niels Bjørn Jensen.

I Indkøbscentret Fisketorvet på Kalvebod Brygge kan rygerne også ånde lettet op, og beholde deres smøger i fred. Centerchef Nils-Erik Winther fortæller, at der ikke er planer om at indføre rygeforbud.

»Vi har ikke oplevet, at nogen har klaget over problemer med rygning hos os. Jeg har også svært ved at se, hvordan vi skulle kunne håndhæve et rygeforbud,« siger han.

Skulle der komme klager over generende tobakståger, er et rygeforbud i Fisketorvet dog ikke utænkeligt, påpeger centerchefen.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen