Restauranter er livsfarlige brandfælder

Mange københavnske restauranter er brandfælder, fordi restauratørerne sjusker med sikkerheden og bl.a. barrikaderer nødudgange til stor fare for kunderne. Branchen erkender problemet og vil have skærpet reglerne.

Brandsikkerheden på flere københavnske restauranter er så dårlig, at det er livsfarligt for kunderne. Specielt spærrede nødudgange, overfyldte lokaler og manglende brandudstyr er et stort problem, fastslår Flemming Christensen, der er overbrandinspektør ved Københavns Brandvæsen.

»Vi må erkende, at der er restauratører, der sætter indtjening højere end brandsikkerhed. Det er et problem, at sikkerheden ikke bliver taget alvorligt, for der skal ikke meget til, før det kan få katastrofale følger,« siger Flemming Christensen.

Han oplyser, at Københavns Brandvæsen i 2002 førte tilsyn med ca. 800 restauranter, caféer og diskoteker. Halvdelen fik en påtale for ikke at leve op til brandreglerne.

På den baggrund mener Flemming Christensen, at der er risiko for, at der kan opstå en stor brand i det københavnske restaurationsmiljø som diskoteksbranden i Göteborg i 1999, der kostede 63 unge mennesker livet.

»Det paradoksale er, at hvis man vil åbne en pølsevogn, skal man på kursus i fødevaresikkerhed, mens alle kan åbne et diskotek med plads til 2000 mennesker uden at have taget et kursus i brandsikkerhed,« siger Flemming Christensen.

Branchen enig i kritikken

Restaurationsbranchens to store organisationer, Horesta og Danmarks Restauranter og Caféer, medgiver, at den manglende brandsikkerhed er et stort problem.

»Det er dybt kritisabelt, at branchen ikke tager brandsikkerheden mere alvorligt - især når alle ved, hvilke tragiske konsekvenser det kan få. Og det understreger behovet for restriktioner. Hvis restaurationen gentagne gange ikke overholder brandreglerne, så skal ejeren ikke miste muligheden for at være driftsansvarlig,« fastslår adm. direktør i Horesta Lone Njor Hulth.

Hun henviser til, at Horesta netop i lang tid har forsøgt at få reglerne skærpet i branchen med indførelsen af det såkaldte kørekort, som man skal erhverve, før man kan åbne en restaurant. For at få kørekortet skal man bevise, at man bl.a. kender til fødevare- og brandsikkerhed. Horestas forslag bliver i øjeblikket behandlet i Folketinget.

Oprørt

Også Carsten Kruuse, informationschef i brancheforeningen for Danmarks Restauranter og Caféer, er oprørt over den manglende sikkerhed.

»Vi har overhovedet ingen forståelse for, at brandsikkerheden ikke er i orden. Der er tale om sjuskefejl, og det er utilgiveligt, hvis der sker en katastrofe, og folk dør,« siger Carsten Kruuse og tilføjer.

»Vi har indtil nu været forskånet for store brande i Danmark, og hvis det skal fortsætte, er det vigtigt, at brandreglerne overholdes,« siger Carsten Kruuse.

Han vil nu rette henvendelse til Københavns Brandvæsen for at samarbejde om en oplysningskampagne til restauratørerne.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen