Kirkegårde tilbyder kriminelle unge uddannelse

Københavns Kirkegårde har på eget initiativ etableret en gartneruddannelse til kriminelle og belastede unge. Modsat andre kommuner vil København dog ikke forsikre de unge, hvilket i tilfælde af en ulykke kan blive en bekostelig affære for kirkegårdene.

For godt en uge siden begyndte to unge med marokkansk baggrund i praktik på Vestre Kirkegård. De to mænd på 18 og 20 år har begge en småkriminel løbebane og en dårlig skolegang bag sig, men de ansatte på Københavns Kirkegårde har besluttet sig for at påtage sig et socialt ansvar. Uden skelen til etnisk oprindelse og folks fortid.

Fælles ansvar

Under titlen "Fælles ansvar" har Københavns Kirkegårde etableret et projekt, der tilbyder de unge en tre år og otte måneder lang uddannelse som gartner. På overenskomstmæssige vilkår og med samme rettigheder som de øvrige ansatte.
»Der kommer ikke til at stå noget om, at de får penge eller tilskud fra et bistandskontor på deres lønseddel. Det handler om ligeværdighed, respekt og viljen til at gøre en forskel,« siger fællestillidsmand Walter Markusen, Københavns Kirkegårde.

Ifølge Walter Markusen har det nye uddannelsestilbud massiv opbakning blandt de 75 gartnere på kirkegårdene, ligesom man har været i kontakt med mange unge af anden etnisk oprindelse end dansk.

»Projektet er blevet gennemdebatteret blandt medarbejdere, ledelse og tillidsfolk, så alle ved, hvad det handler om,« siger Walter Markusen.

Københavns Kirkegårde er godkendt til otte lærepladser, hvoraf de fire er besat af ufaglærte specialarbejdere, der via en to-årig uddannelse vil blive faglærte gartnere. Resten af pladserne skal bruges til at uddanne gartnere efter den gamle mesterlære-model. Modsat de øvrige praktikanter, der er forsikret af deres respektive kommuner, vil Københavns Kommune dog ikke forsikre de to unge marokkanere.

»Der er aldrig sket ulykker med vores praktikanter. Men sker det, hænger vi på den. Bliver en af dem invalideret, vil det let komme til at koste 3-4 mio. kr. Det har Københavns Kirkegårde ikke råd til, og det ville betyde fyringer,« siger Walter Markusen.

Forbilledligt initiativ

Han har forgæves været omkring alt fra sagsbehandlere til kommunens jurister for at få de unge forsikret. Nu har han skrevet til overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), der har bedt sine partifæller i familie- og arbejdsmarkedsudvalget se på sagen.

Thor Buch Grønlykke (S) har nu bedt embedsmændene forklare, hvorfor kommunen ikke er i stand til at forsikre de »dårligt stillede, kriminalitetstruede unge«, når andre kommuner gør det.

»Det er et forbilledligt initiativ, kirkegårdene har taget for at hjælpe andre, og det fortjener al mulig støtte. Det er meget trist, hvis kommunen ikke kan hjælpe,« siger Thor Buch Grønlykke.

»Der er tale om en målgruppe, som er svær at nå. Men dette projekt indeholder de bedste elementer. En rigtig uddannelse, et rigtigt arbejde og et fællesskab med kolleger, der er interesserede i, at det lykkes for dem. Det er i høj grad i kommunens interesse at hjælpe de unge. Ellers kan det udløse langt større udgifter end en forsikring,« siger han.

Kontorchef Kaj Ove Christiansen, familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen:

»Vores praksis er, at det er arbejdsgiverens forsikring, der skal dække en eventuel ulykke, når folk er i praktik. Arbejdsgiveren har ansvaret for at instruere de folk, der er i praktik, i arbejdet,« siger Kaj Ove Christiansen.

Udspil på vej

Regeringen er dog på vej med et udspil, der den 1. juli vil tvinge kommunen til fremover at forsikre praktikanterne på f.eks. kirkegårdene.

»Så til den tid vil vi ændre vores praksis,« siger Kaj Ove Christiansen.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen